Mladen Mikijelj

Da li će Duško (p)osjetiti Spuž?

0

Piše: dr Momčilo D. Pejović

Ne bih da stajem Dušku na muku sa kojom se suočava i bori prethodnih pet godina, od kada je prvim raspoloživim letom „dobrovoljno otišao“ u London! Evo, sada se vratio u Podgoricu odnosno njegov Monten(ij)egro – Crnu Goru, doduše (ne)voljno i za mnoge iznanada! Međutim, jednostavno rečeno moram se glasnuti, jer sam mu to obećao sve dokle ne „otkrije plavu torbu“, a koju sada kako nam reče (do)nosi sa sobom!? Vidjećemo i to čudo, koje je obećavao svih godina njegovog boravka – izbjeglištva u Londonu! Niko mu nije po stomaku gazio i tjerao ga da kaže da ima „plavu torbu (…)“, uporno obećavajući da će je pokazati!

Bijah, toga dana (30. 04. 2024.), poranio da malo prošetam. Sunčevi zraci ugodno mi dopirahu do starih kostiju, probijajući tanku bijelu majicu. Za to vrijeme ne ugrabih da bacim pogled na elektronske medije brojnih portala, koje skodnevno posjećujem. Našetah se, pošteno, skoro dva sata, što je za mene i moje godine poveliko i bogme zamorno bilo! Ipak, kondiciju imam a stekao sam je u šetnji sa  najmlađim unukom.

Dođoh konačno u stan, te sjedoh da se odmorim i pogledam tv program. Kad na vijestima čujem, „ne mio glas“ da Di Keja odnosno Duška Kneževića „danas“ iz Londona, deportuju u Podgoricu, na saslušanje a zatim „via“ Spuž!?

Bi mi mnogo čudno kako odjednom to da se desi, a da niko ni nagovještaj da o tome! Ta strogo čuvana državna i odnosno bezbjedonosna mjera i data vijest „prikovaše“ me za tv, te mijenjah kanale ne bih li nešto više o tome  saznao!

Duško stiže! Duško, izručen biće! Dolazi u 13,41! Biće saslušan u (…) i sve jedno nalik drugom kako javljahu brojni elektronski mediji. Ipak, vijest bi tačna! Na tv snimcima jedva zazrijeh da Di Keja sprovode u zgradu Višeg suda u Podgorici, sa unutrašnje strane uz brojno obezbjeđenje. A vidjeh da su mu stavili i pancir, mada bijaše gologlav! Makar kakvu kacigu i neki okovratnik specijalni da su mu stavili, jer nikad ne znate šta, ko i kada sprema, a ne daj Bože zle ure! Ulog je velik…!? Turbulencije političke su moguće (…), mada sam, lično, skeptik!

Veoma važan „krunski“ svjedok „dođe“ odnosno sleće u Crnu Goru, na krilima moćne, čelične, bijele ptice! Avionom, kako je i obećao i što mu je bila „velika želja“ (Sic!), a koja mu se na mah konačno ispunila!? A neće biti da je baš tako, ako se (pri)sjetimo, „neoprezno“ iznijete, vijesti da je još u februaru prošle godine, britanski sud dao „dozvolu“ za njegovu ekstradiciju Crnoj Gori, koja ga je potraživala, a početkom aprila tekuće godine to potvrdio!

Međutim, ne bijaše onako kako je prvobitno zamišljao niti kako je on to htio (pro)slaviti odnosno praviti promociju svoga dolaska i dočeka od njemu brojnih prijatelja, i još brojnijih otpuštenih radnika iz njegovih banaka i poslovnih objekata, kad on (po)tajno pođe odnosno odleće za London!?

Ni najmanje mi ne bi mi(l)o, sam čin tog sprovođenja, iako mi je baš svejedno što je došao! Međutim, nadao sam se da do toga za sada doći neće, ali je neko mnogo vještiji bio i sve to odradio samo da bi onaj/oni koji bi prije njega treba(l)o biti uhapšen/i dobije na vremenu da se pripremi „psihofizički“ na ono što i njega ili njih, možda, čeka ako kojim slučajem ne pobjegne/u za Dubai, Majami ili se čak kod Šinavatre privremeno skloni/e!

Nije bilo (u)zaludno, a još manje slučajno, Dritanovo najavljivanje da ima „i super finale“ koje će se na tv ekranima gledati uz, neizostavno, poveće kese sa kokicama!

Neko sada mora (pro)govoriti!? Di Kej sa svojom „plavom torbom“ koju sada, kako nam reče, nosi sa sobom a „mnogima neće biti prijatno“, još i manje potaman!

S druge strane, mogao bi se još neko (po)javiti nenadno i progovoriti, makar u vidu zaštićenog svjedoka ili svjedoka saradnika! Bilo bi to vrijeme kada bi došlo do nestašice kokica, jer bi tv gledanost ili slušanost radija bila golema, kao u vrijeme Kataninog „državnoga udara“!

Sve mi se ćini da tu nije kraj i da bi mogao doći i „Grbaljski svetac“ odnosno Svetozar iz Beograda sa d(r)ugoga liječenja, prekinutog zbog važnog državnog interesa i naravno njegovog lično! Iako sam više sklon da povjerujem da su mu novci koje je sa sobom odnio mnogo miliji od slobode koju uživa i čija bi neizvjesnost mogla biti mnogo opasnija, naročito po starije dane njegove životne dobi. Tamo bi im se mogli pridružiti još nekolicina od onih koje pobrojah u mojem prethodnom tekstu, makar njih trojica – četvorica, a ostali da budu na čekanju u red!

Ne pišem ovo radi toga što se mnogo iznenadih nego što ne kupih na vrijeme zrnevlje za kokice pa da se spremaju po vas cijeli dan dok gledam (s)provod pohapšenih a nasmijanih D(r)PS-ovaca!

Nadam se da više nema niti može biti iznenađenja ko će biti sljedeći, ako prije toga ne nastane bježanija preko granice, koja bi trebalo biti da je malo bezbjednija i brojnije ojačana da ni ptica prelećeti ne može neopaženo, naravno, sve uz video nadzor.

Bez Sveta i Mila, nekako se ne može reći da su pritvorske prostorije u Spužskom zatvoru (pre)pune a pravda zadovoljena! Tek kada njih dvojica sa još nekolicinom pređu kapije zatvora u Spužu, može se računati da je skoro pa sve (pot)puno i da su na jednom mjestu oni iz političke stranačke elite D(r)PS-ovaca! Preostali će sami doći ili pognute glave čekati da budu „p(r)ozvani“! Nekolicina se neće čuti ni mrdnuti, već će trkom poći u zagrljaj onima koji ih budu hapsili samo da jednom počinu i ne zebu od gologa straha, svakodnevno ili noćno očekujući da će biti privedeni sudu pravde za ono što su nelegalno radili odnosno sticali i namicali enormno bogatstvo.

Sada, evo prilike Dušku da se sitan, oči u oči, ispriča i „ispovijedi“ sudijama, advokatima, tužiocima, istražnim organima i tako dalje, (o)stavi dokaze koje ima i one koje će pribaviti a validni su za njegov slučaj i onih koje okrivljuje da su mu rasprodali i opljačkali njegovu imovinu i silne milione! Naravno tu će biti i njegov megalomanski odštetni zahtjev koji će, ipak, on svesti na objektivnu i razumnu procenu od nekih 150 – 180 miliona eura! I to da mu bude (pre)puna kapa!

I za sami kraj da rečem da je bolje bilo da me Di Kej poslušao odnosno ako je čitao moje tekstove posebno onaj sa kraja novembra prošle godine, gdje sam mu rekao odnosno nagovijestio da bi mu bolje bilo da sjedi u hladnom a sigurnom Londonu nego u Crnoj Gori odnosno Spužu, iako je smještaj i boravak u njemu besplatan i vremenski za sada neograničen!

Za pet godina udobnoga boravka u Londonu i komfora koji je imao tamo jesta da se istrošio, plaćajući advokatske timove i ostalo što ide sa bezbjednim boravkom! Doduše, nešto novaca može se prištedjeti i u pritvorskim prostorijama Spuža, koje nijesu na nivou ako bi čovjek htio neki luksuzniji boravak! Vremenom se mogu poboljša(va)ti uslovi i zahtjevi lični odnosno prohtjevi pojačati za one koji imaju novaca da barem ne oskudijevaju u hrani, piću i komotnijem boravku sa malo više svjetslosti prirodne! Sada idu „lijepi“ i mnogo topliji dani i mjeseci pa treba nabaviti rashladne uređaje!

Eto toliko do novijih događaja koji bi (u)slijedili da li iz Spuža ili sa slobode, pa makar to bilo i ograničeno kretanje? Svakome po zasluzi, neka odgovaraju svi koji su ovome osiromašenome „puku“, oglodanom sve do koske od brojnih biznismena drpsovaca, a bogme i onih uz njih koji su im se ulizivali i bili političke podrepne muve(tine)!

Da li će se Duškov let iz Londona, ipak, završiti „boravakom“ u Podgorici ili će (p)osjetiti Spuž i tamo održati slet, pitanje je na koje (ne)ćemo, možda, predugo čekati!?

 

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.