Čuvar patrijarškog trona Hrizostom: Amfilohije je kamenitu Crnu Goru uzorao i od nje napravio jednu duhovno bogatu žitnicu!

2

Riječ je o velikom mitropolitu, velikom čovjeku, filozofu, pjesniku, naučniku. Kad se govori o Amfilohiju, uvijek se mora govoriti u superlativu. On je bio poseban u svakom pogledu. Zato je i meni lično, kao i cijeloj Crkvi teško pala vijest o njegovom upokojenju. Njegova smrt je zaista odjeknula širom svijeta, jer je on bio i te kako poznat i poštovan, ne samo od strane pravoslavaca, već i od pripadnika drugih vjera.

Ovako o mitropolitu Amfilohiju govori mitropolit dabrobosanski i mjestobjustitelj (čuvar patrijarškog trona) Srpske pravoslavne crkve Hrizostom Jević.

“Mi ćemo uvijek sa najvećim ponosom i čašću govoriti o mitropolitu Amfilohiju, a ako bude volja Božja, možda i više od toga. On je, kao niko pre njega, kamenitu Crnu Goru uzorao i od nje napravio jednu duhovno bogatu žitnicu, a to je za istoriju. Posle Svetog Save i Svetog Petra Cetinjskog, možda niko nije više uradio od mitropolita Amfilohija Radovića. Ono što je on učinio za 30 godina je za svako poštovanje, a plodovi njegovog rada će tek doći vremenom. O njemu uvijek možemo sa ponosom govoriti i zahvaljivati Bogu što smo ga imali”, kazao je on za Novu.rs

Dodaje i da je Amfilohije do samog kraja orao tu zemlju.

“Ako ste gledali fotografije na kojima on vodi litije, mogli ste da primijetite da Amfilohije svojom fizionomijom podsjeća na čoveka koji vuče jedan veliki plug iza sebe i ore. On je to činio zato što je volio svoju Crnu Goru i zato što je želio da u njoj vlada zakon i pravda, a ne bezakonje i nepravda. Njega je na to podstaklo nametanje jednog nepravednog zakona koji diskriminiše SPC u Crnoj Gori. Kako je moguće da se jedan režim tako okrene protiv Crkve, koja je tu državu vjekovima gradila?

Ne zaboravite da je do prije malo više od sto godina to bila teokratija i da je mitropolit bio i gospodar zemlje. Crna Gora je bila u aspolutnoj simfoniji sa SPC, odnosno sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom, da bi se posle toliko godina neko drznuo da napadne svoju majku Crkvu. Oni su pokušali da je diskriminišu i oduzmu svu imovinu. Zamislite, pokušali su da postave pitanje čiji je manastir Ostrog. Pa, zar je to moguće?

Zato su se mitropolit Amfilohije, ali ne samo on, već i svi pravdoljubivi ljudi, čak i iz svijeta koji ne pripada SPC, čudili kako je to moguće. Niko u istoriji nije uradio ono što je taj režim pokušao. Hvala Bogu, to je prošlo i sad imamo priliku da se u Crnoj Gori stvari normalizuju. Volio bih da, umjesto one Bećkovićeve poeme “Ćeraćemo se još”, sada zavlada “Razgovaraćemo kao braća”.

Ja sam vladiki Joanikiju i ostalim episkopima rekao da moraju da razgovaraju sa svima – s lijevima, desnima, sa onima koji su bili na njihovoj strani i onima koji su bili protiv njih. Ljudi sve mogu razgovorima da riješe, a ako nismo ljudi, onda sve ide teško. Vjerujem da će se u Crnoj Gori prevazići svi nesporazumi koji su do sada postojali, jer za to imaju dobru priliku, a imaju i podršku i povjerenje Crkve”, zaključio je on.

2 Comments
  1. E viva komentariše

    Jes vala, sve pozlatio od kada je došao 90-tih..šurovao sa Arkanom, Karadžić em, Mladićem, Šešeljom i ostalim zločincima a sve na štetu Crne Gore. Pamtimo dobro njegove kletve i uvrede na račun crnogoraca…

  2. Ljubiša komentariše

    Sotonjara je gvno jbte on mahnita?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.