Čuvaće(mo) Mila političkog pastira!

0

Piše: Dr Momčilo D. Pejović

 

Nedelja će dana od manje zapaljive a više dimne, lične, liderske i političke izjave mlađanog i novoizabranog političkog lidera Danijela Živkovića i još dvojice njegovih partijskih drugara (Jevto Eraković, Nermin A. Abdić) istaknutih i visokih stranačkih funkcionera predstavnika i narodnih poslanika odnosno parlamentaraca, koji se samo glasnuše te dadoše (p)odršku svome stranačkom lideru!

Bi to više forme radi nego zbog nekog jačeg političkog utiska sa kojim bi pritisli javno mnjenje crnogorsko a posebno „sudionike“, koji bi mogli biti „ozbiljna“ prijetnja njihovome bivšem političkom pastiru odnosno „Sedmaku Čobaninu“, ukoliko se neko odvaži pa odluči i usudi se da ga (u)hapsi ili privede kao građanina sudu pravde, kao bilo kojega drugog građanina i državljanina Crne Gore u tom svojstvu! Mada ne naglasiše da je njihov bivši politički lider ne samo bio državnik u dva mandata već je sada i „počasni predsjednik“, doduše svojom ulogom i zaslugom da se ta titula uvede i ozakoni kako bi nadišao sve one koji su bili samo predsjednici u svojoj državi! Da ne zaboravimo prvoga u toj ulozi i takvoga predsjednika Filipa Vujanovića!

Naravno, očekivao sam odnosno čekao da se kojim slučajem neće odazvati tako gromko, kao sadašnji njihov mlađani politički lider, neko ko bi mogao stasom i glasom, snagom, sportskom zaslugom i ulogom nadmašiti više kurtoazno-političke izjave svojih prethodnika! Međutim, to ne uslijedi odnosno ne mogah ih još dugo čekati dok se dogovore ili izaberu pravo vrijeme ili im neko iz kriminalnih klanova ne došapne šta i kako treba raditi u datom slučaju, sve u cilju da se i sam naum hapšenja u korijenu sasiječe!

U svemu tome, SKY aplikacija odnosno prepiska je pokazala potpuno jasan rentgenski snimak ukupne trodecenijske vladavine njihovoga političkoga pastira odnosno „Sedmaka Čobanina“ sa svojim nakadašnjim „najbrojnijim i najmoćnijim“ stadom, jer svakim danom se pojavljuju međusobne poruke i preporuke, savjeti ili naredbe „bezbjedonosno interesantnih lica“ iz krimogenog crnogorskog klanovskoga miljea!

Naravno da to nije od interesa niti u fokusu mlađanoga i novoizabranoga stranačkoga lidera D. Živkovića, a još i manje njegovih pomenutih podržavalaca, jer je on tada kada se stvarao, razrađivao i povezivao ili integrisao sistem kriminalnih klanova sa državnim institucijama crnogorskim bio maloljetan ili bolje reći dječak! Ignorisati SKY aplikaciju odnosno izvještaje koji su zvanično dostavljeni institucijama države Crne Gore je nemoguće i suludo pa ma od koga dolazilo, čak bio to i mlađani i novoizabrani stranački lider drpsovaca!

Ne mora D. Živković da se osvrće na ono prethodno vrijeme od unazad tri decenije ili ne može da se sjeti svega, jer je bio u dječačkom dobu odnosno ne može sve da razumije, posebno ne iz perioda liberalne ekonomije i vaučerizacije, tranzicije i reformi sudstva, prosvjete i zdravstva. Iz tih razloga on sada bježi u period opozicionog djelovanje njegovog i njegove stranke pa bi da priziva, poziva, opominje, prijeti i zalijeće se na sve one koji imaju „naum“ da mu „(u)hapse“ njegovoga bivšega lidera i državnika, i na taj način misli sa njega skinuti svaku političku, ličnu i državničku odgovornost!

Ima pravo D. Živković da se ne sjeća, ali ne može spriječiti one koji to znaju, živjeli su tada u takvoj vladavini, režimu i diktaturi Mila Đukanovića! Trebao bi, makar, da poštuje zakone ove države i da smo pred zakonom svi jednaki pa bio to običan građanin, političar i(li) državnik bivši, sadašnji ili „počasni predsjednik“! Sve mi se čini da bi D. Živković svojom izjavom htio da nas podsjeti na tada moćnu političku figuru svoga bivšega lidera i ulogu u kupljenom referendumu kada su se širom zapadnoevropskih zemalja prenosili džakovi novca kojim su se kupovali glasovi za nezavisnost među brojne pripadnike iz naše emigracije.

Sve navedeno su razlozi koji me uopšte ne zabrinjavaju, niti mi politički djeluju ozbiljo, a još manje me mogu uplašiti te izjave i podrške koje dolaze od lidera i njegovih stranačkih drugara iz političkoga stada drpsovaca! Povodom toga neću gubiti vrijeme već samo konstatovati da su to „gornje riječi“ mlađanog i tek nekoliko mjeseci izabranog političkog lidera, koji daje sebi ulogu koju ne može ispuniti, pokušavajući se još više politički dodvoriti i prikazati sebe kao velikog branioca lika i djela bivšega lidera, državnika i „počasnoga predsjednika“! Valjda, samo odrađuje svoj politički posao uz podrazumijevajuću zahvalnost zbog ustoličenja u lidersku fotelju onemoćale stranke D(R)PS-ovaca! Zar se ne sjeća ne tako davne izjave svoga bivšega llidera da ako (za)treba, zašto ne u šumu poći i otuda braniti suverenost i ugroženost njegove države Monten(ij)eginske!?

Naravno, prozreo je tu i ostale izjave i sam bivši politički lider i sadašnji „počasni predsjednik“! Zato i ne reaguje niti se u bilo kom pogledu osvrće. Zna on koliko ga oni politički vole i koja je to ljubav, bilo da je „odlučna i radikalna“ mjera koju će takvi preduzeti da ne bi priveden bio sudu pravde, a koja je izrasla iz brojnih beneficija, apanaža i ko zna još čega ne sve!

Treba reći ako im je za utjehu, da je još uvijek aktivno i prilično brojno, i pored pretrpljenog poraza na izborima od unazad četiri godine, političko stado DPS-ovaca odnosno drpsovaca, kako ih to u sred Narodne skupštine ili crnogorskoga parlamenta na samom početku njihovog parlamentarnog političkoga života i djelanja s pravom nazva tada gromoglasni i ljutiti, a zakleti protivnik i stranački trojac: Novak Kilibarda, Dragan Šoć i Predrag Drecun!

Tada bi to tako, iz opozicione nekadašnje politički jake i bogme u tom kratkom vremenskom trajanju njihovom respektabilne Narodne stranke, a sve uzvikujući „Gdje su pare, vratite pare“! Ne bi odnosno to ne potraja zadugo i ne bi im neka velika i teška politička prepreka, a još i manje kakva lična i moralna smetnja, jer (se) „nađoše pare“ koje potraživahu od drpsovaca i lopova, pa malo kasnije se potpuno politički i lično pokloniše, prikloniše i slizaše sa njima ušavši u savez – koaliciju bolje reći stadoše pod politički šinjel toga istoga Mila kao političkoga lidera, premijera i državnika Crne Gore i njegovoga D(R)PS-a, krajem posljednje decenije 20. vijeka!

Izjava koja se ču od mlađanoga i tek nekoliko mjeseci izabranog političkog lidera da će: „(…) ukoliko postoji namjera da se uhapsi bivši predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović, odgovor biti radikalan (…), to znači da ćemo se organizovati dovoljno dobro da ćemo takve naume spriječiti“, pr(a)snu kao neka jevtina petarda i zadimi odnosno kontaminira ne tako veliki politički prostor! Reče odnosno dade t(akv)u izjavu Danijel Živković, tokom gostovanja na radiju Antena M! Da li će navedena politička izjava D. Živkovića i ujedno podrške nemu od J. Erakovića i N.A. Abdića naići na p(l)odno tle makar za okupljanje patriot-komita u nešto brojnijem sastavu teško je znati i reći, a svakako ne bez odluke koju budu donosili oni u kriminogenim klanovima koji djeluju izvan okvira države Crne Gore, kako se ovih dana mogu pročitati pojedini izvodi njihovih izjava!?

Zaboravlja (li) novoizabrani i mlađani politički lider DRPSOVACA protekle tri decenije režima i diktature njegovoga bivšeg lidera i državnika u dvostrukom trajanju mandata kada je politički žario i palio „duvanskim dimom“ diljem privatizovanog Monten(ij)egra odnosno provizorija od države, kada se bez njegovog političkog odobrenja ili klimoglava prećutnog radilo to što se radilo ovome napaćenom građanstvu pod geslom „Mi zamo kako“ i „Za bolji život“ svakako njihov i privatizovanu državu sa kriminalizovanim institucijama posebno u sudstvu i policiji!? Izgleda da nešto više pamti i politički razumije vrijeme od sticanja nezavisnosti 2006. godine odnosno povraćaja izgubljene državnosti crnogorske!? Razlog je više nego jasan, jer tada je bio punoljetan i mogao je glasati za njenu nezavisnost!

Ono prethodno vrijeme do nezavisnosti je D. Živkoviću „nevidljivo“, jer je on tada bio još dječačić i nepunoljetan stanovnik koji je morao osmoljetku završiti ili onu sa devet razreda, pa nije valjda ni mogao znati što je radio njegov partijski lider i državnik!? Tako pretpostavljam ili će me on odmah demantovati pa možda reći da dobro pamti sve vrijeme šverca duvana, nestašice osnovnih namirnica, inflacije i ostaloga što se sve pljačkalo po cipancijeloj državi Crnoj Gori, u vrijeme raspada one jedinstvene i bratstvom i jedinstvom (za)cementirane državne zajednice SFRJ ili one državne zajednice zvane SiCG!

A možda će njegovo sadašnje promišljanje i politički pogled unatrag na sva tadašnja dešavanja braniti stranački izlizanom floskulom „moralo se živjeti“ a država švercom baviti da bi se (pre)živjelo a oni na vlasti uz njegovoga bivšega premijera i stranačkog lidera i državnika enormno obogatili, jer „med za usta i hladna prijanja“!? Uništavali se sve što se moglo uništiti, prisvojiti, opljačkati, razuriti, lopovluk stranački je bio na cijeni, a moral je bio stavljem pod zadnjicu! Otimali su društvenu svojinu, pljačkala brojna državna preduzeća, imovina u bescenje otkupljivana, i tako dalje i tome slično. A danas oni stoje tako „(č)isti“, bez fleka i lopovluka u svim oblastima gdje se moglo uzimati od države a sebi nabaci(va)ti tokom privatizacije odnosno pljačke, što je pravi naziv za ono što se odvijalo pod firmom podjele vaučera, stvaranja fondova, crnogorske berze itd.! Naravno da su u tome veliku ulogu igrali neki ekonomisti, profesori i doktori ekonomskih nauka zagovarajući liberalnu ekonomiju odnosno pljačkašku prvobitnu akumulaciju kapitala! E to su, svakako i nesporno, zasluge Mila, njihovog političkoga pastira, bivšega premijera, državnika i „počasnog predsjednika“!

Novoizabrani i mlađani politički lider drpsovaca nije spreman da se uhvati u koštac sa tadašnjim periodom kao da njegov bivši stranački lider nije bio vladar i državnik u tome vremenu već samo puki posmatrač ili samo politički ideolog! Naravno, bježi od onoga što je neodbranjivo i što se ne može izbrisati, ni gumicom i niti oprati vodom, a još manje sa političke odjeće i obuće skinuti naslage blata pa ma koji politički lider bio u pitanju iz ondašnjeg perioda vladavine „Sedmaka Čobanina“!

Zna dobro bivši politički lider Milo Đukanović odnosno njihov politički pastir, sada „počasni predsjednik“, da „ako krenu da ga hapse“ neće ga, a niti mogu spasiti „odlučna i radikalna mjera i izjava“ D. Živkovića, a još manje izjave podrške J. Erakovića i N. A. Abdića, zato se i ne čuja već pažljivo čuva, priprema, organizuje onako kako on to najbolje zna i umije i u koga ima najveće povjerenje lično i političko, da svoju odbranu pred sudskim organima dâ u ulozi građanina i samo državljanina Crne Gore, ako kojim slučajem (i)kad dođe do toga!

Na kraju, samo bih upitao više radoznalosti radi, da li se može očekivati od nekih preostalih istaknutih članova brojnoga političkoga stada D(R)PS-ovaca izjava, nešto slično: I bez njega odme(tnu)ćemo se u šume, ako ostvarite svoj naum. Odluč(e)no i radikalno!

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.