Čurović: Crna Gora će se pomiriti i svanuće joj kad smijeni Mila i DPS!

8

Glumac Slaviša Čurović, osim po brojnim brilijantnim pozorišnim, ulogama u TV serijima i filmskim ostvarenjima u široj javnosti prepoznat je i kao žestoki protivnik aktuelnog crnogorskog režima.

Jedan je od rijetkih predstavnika glumačkog esnafa porijeklom iz Crne Gore koji je bez zadrške iznosio svoj stav i aktivno učestvovao i u protestima u Beogradu koji su organizovani povodom usvajanja Zakona o slobodi o vjeroispovijesti.

Slaviša je rođen u Bijelom Polju, osnovnu i srednju školu pohađao je u Podgorici a studije glume, u klasi profesora Minje Dedića završio je na Cetinju. Iako je glumačku karijeru započeo u Crnoj Gori zbog političke nepodobnosti i velike netrpeljivosti koja je zavladala i u toj branši svoj životni put okrenuo ka Beogradu.

U razgovoru za Srpske Novine Čurović je govorio o tome kako vidi razloge zbog kojih se pripadnici srpske zajednice nalaze u nezavidnoj poziciji, o aktuelnom političkom trenutku, mogućim rješenjima problema i položaju vjernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

*Da li za naše čitaoce možete da otkrijete intimna osjećanja povodom aktuelne političke situacije u Crnoj Gori a naročito hajke koja se sprovodi nad Mitropolijom crnogorsko primorskom odnosno Srpskom pravoslavnom crkvom?

Mnogo puta sam to ponovio, javno izrekao i trpio pritisak od prvoga dana, zbog svog stava. Nema osjećanja kojim mogu da definisem laž kojom pokušavaju da nas posvađaju i otmu naše Hramove i Crkve a da ne predstavlja gađenje. A politička situacija je kao i u svim društvima gdje manjka sloboda a preovladava ludilo – slobodni se brane da bi ostali normalni, dok sa vlasti hoće da biju normalne, ali i da ubiju slobodu. Tako nekako.

*Sa druge strane, kako gledate na zastupljeno mišljenje da je nemoguće biti pravoslavni hrišćanin sa građanskim opredjeljenjem?

Pa taj ko je to rekao je neznalica ili podmukli jalovi sitnosopstvenik mrvica sa stola velikih… Onda je Tom Henks, kao pravoslavni hrišćanin sigurno rigidna budala, a ateista koji hoće Crkvu da formira “do poslednjeg daha” genije koga ja makar nisam shvatio. Biti slobodan je biti sve, a slobodan može da bude šta hoće. I musliman, i budista i hrišćanin i ateista. Samo pravoslavlje ne može? Kakav ludački paradoks, takve idiotske ideje, koja srećom ne može proći kod normalnih ljudi.

*Nazirete li rješenje problema između crkve i države i ko bi mogao da preuzme ulogu pomiritelja? Odnosno, da li vidite način da se “zavađena braća” izmire?

Vrlo je jednostavno. Ovi sa vlasti se izvine Crkvi, Crkva oprosti i eto pomirenja. Kako oni neće da se izvinjavaju nego zadriglo vjeruju da su u pravu onda ih smijeniti i bude sve kako valja. To će biti najbolje pomirenje. Drugačije ne može. Ustvari može, ali ne daj Bože da tako bude moralo. To drugačije.

Da li je dosadašnji “progon” srpskog naroda, čija žrtva ste i Vi ali, i najave pojedinih političara iz vladajućih krugova da neće mijenjati stavove po tom pitanju za Vas očekivano i kako vidite opstanak srpske zajednice u Crnoj Gori?

Kada budemo u vlasti i ispoštovani, kada budemo jednaki sa drugima i kada u Crnoj Gori ne bude neprijatelja koje proizvodi vrhuška, lako ćemo se mi dogovoriti. Jednako kako branim moju crkvu, branio bih i džamiju i katedralu. Tako vidim jedinu sreću. Svi zajedno u demokratiju, bez obzira na naciju i vjeru. I mi Srbi i oni koji su nacionalno Crnogorci, Bošnjaci, Hrvati, Albanci. Svi smo mi iz iste zemlje i isti su nam životi. Posvađani vještački. Prevazići to i ići dalje. Skupa.

*Druge nacije nisu pravile državu na negaciji porijekla dok u sadašnjoj tj. postreferendumskoj CG na tom projektu insistiraju. Čiji je to uticaj i kako objašnjavate taj stav?

Pa mi smo uvijek bili poseban slučaj.To vam je isto kao kad bi Dalmatinci rekli da nisu Hrvati. Pođite u Split pa probajte da sa tom idejom pravite nekakvu državu Dalmaciju… Živjeli biste 24 sata… Ne može ludnica da stvori normalne okolnosti. Država da, mijenjanje nacije istorije i tradicije -ne. Uticaj nije sa ovih adresa, malo je prekomorski a malo i prekookeanski. Smanjiti uticaj i veličinu srpskog kulturno ideološkog prostora…To je cilj. Ali problem tog paradoksa i ideje beznađa i razbratnosti je taj što je Crna Gora dala Njegoša, nije joj nametnut. A mi većeg nemamo, sem ako se neki ludak ne samoproglasi većim… No,i to je moguće. Kao i da proglase da su nam i NJegoša nametnuli.


*U jednom intervjuu ste izjavili da je Crna Gora kompleksno pitanje srpstva, da je kosovski mit naduže živio ovdje. Naglim preokretom u spoljnoj politici sadašnje vlasti desilo se priznanje Kosova kao nezavisne države. Da li je utisak da smo sami krivi za položaj u kom se nalazimo ispravan po Vašoj procjeni?

Mi nismo pojedinačno krivi. Krivi su oni koji su preuzeli ulogu naroda i odlučuju u ime naroda ne pitajući taj narod za mišljenje. Kao i svaka takva bedastoća i to će proći. Prije ili kasnije. Pa onda neka pojedinci ispaštaju, ne narod.

*Kako je po Vašem mišljenju moguće prevazići podjele na Crnogorce i Srbe odnosno na “patriote” i “državne neprijatelje” koje su ponovo glavni adut u rukama vladajuće političke elite?

Objašnjavanjem da je isto biti Crnogorac ili Srbin. I nikako drugačije. E sad nam treba par decenija da to pomirimo, posto već 25 godina nas truju, lažu i obmanjuju da to nije tako. Moramo da se bacimo na posao pomirenja braće, a znate da je teže pomiriti brata sa bratom u Crnoj Gori nego krvnika sa žrtvom. Sistematski pristup je neophodan, koji će biti oslobođen balasta ideologije. Bazirati mir na jednakoj sudbini i istoj pripadnosti, a izjašnjavanje može i mora biti slobodno. Ali to je posao za sistem. Za zdrav sistem i pojedince idealiste koji moraju braniti tu ideju koja je istinita. Mi danas branimo istinu da smo isti a ovi sto nas dijele laž da nismo. Pa samo da branimo istinu i biće dosta. I to tako jedno 25 godina koliko su nas trovali i biće u redu. Ali se valja izboriti za to.

*Ćutanje kulturnih radnika u Crnoj Gori povodom, ne samo političkih, nego aktuelnih društvenih problema evidentno je i zastrašujuće odavno. Kako to objašnjavte? Imate li kontakt sa nekim od kolega ili jesu li i te veze pokidane zbog politike?

Na žalost, neke jesu. Neke jake veze,z a koje bih život dao jesu pokidane. Ja ništa kidao nisam. Niti ću. Na obraz je svakome. Neke veze su ojačane ali uglavnom je ćutanje i poneki vapaj “Što će ti to Čuro, situiran si, imaš karijeru i sve”. Ispada da zbog sebe treba da ćutim, a narod neka se sam smišlja. Ako je to funkcija javnog tribuna, onda je bolje da se pokrijemo ušima i zavedemo kao broj. Zabavljački broj mjesto imena i onda je sve u redu. Ja nisam broj i ne branim ovo kao nacionalista.

Meni su najbolji drugovi i Musliman i Hrvat. I kad ne bih branio sebe, kako bih sjutra branio njih od nacionalista koji dolaze sa “moje” strane? Od budala koji žele nova klanja i ludnice? Pa da ćutim kad hoće moje da otimaju? Moju Crkvu, moju naciju…A ovamo se “pametno” kaže: “ćuti da nam ostali ne zamjere”. To je licemjerje. I kad je neko licemjer nije ništa. I to je sve. Nisam rođen da budem ništa. I nije niko. Sem ko sam to odabere. I srećno sa tim.
*U pozorištu ste glumili neke od najvećih istorijskih ličnosti u Crnoj Gori. Da li bi nekom epizodom iz njihovog života ili djela mogli opisati današnju Crnu Goru odnosno aktuelna, presudna događanja? (Marko Miljanov, vladika Rade, Šćepan mali)

Glumio sam heroje koji idu sami protiv sistema i dosta sam naučio od toga. Privlačno je to i opasno ali daje jaku snagu i volju. Čeličnu volju daje.

Marko Miljanov je jednom, namjerno, bio stavljen na sam ćošak stola pri dnu, na nekom prijemu kod Kralja Nikole… Pa mu ovaj kaže “Marko, na žalost, ne sjediš na čelu stola”. Marko je odbrusio: “Čelo je tamo gdje sjedi Marko Miljanov”. Kakav čovjek! E to je heroj. A ne ulizica. Zato ne znamo za ulizice, nego za Marka 120 godina kasnije.

*Kako vidite stalnu podršku iz regiona i svijeta koja stiže narodu koji učestvuje na litijama u odbrani svetinja Mitropolije crnogorsko primorske u poslednjih više od pola godine?

A šta da kaže neko ko zna red sem da nas podržava. Onaj ko ne podržava želi nered u našoj kući. Braniti ideju je velika stvar, ali braniti slobodu je najveća. Zato to gledam kao podršku u odbrani poslednje slobode svakog čovjeka u Crrnoj Gori. Crna Gora je nedemokratsko društvo odavno što potvrđuju brojna nepočinstva, od ratnih zločina, preko pohare državnih resursa i obespravljivanja stanovništva na svim nivoima.

*Kako objašnjavate činjenicu da se narod u Crnoj Gori u ovoj mjeri i ovako snažno ujednio oko duhovnog pitanja?

Pa nema dalje. Eto tako gledam. Dovedeni smo na ivicu ambisa i narod zna, nekim šestim čulom i iskustvom, da ako odletimo niz taj ambis nas više nema. Zato se i brani. Ovo je odsudna bitka za slobodu i narod to zna. Odsudna. Zato ko smije taj i može a ko smije ide naprijed hrabro bez obzira na posledice. Kao i u boksu, idemo da boksujemo “do otkaza” a to je znači davanje svega pa čak i onoga što se nema. Takav ne gubi, vjerujte mi.

*Kakav status danas Crnogorci imaju u Srbiji i da li i tamo aktuelne nacionalne podjele?

Imamo odličan status. Podjela nema. Živimo normalno i napredujemo u skladu sa sopstvenim mogućnostima. Znamo da smo isti narod i onda je svejedno da li smo Crnogorci, Ličani, Šumadinci ili Lale…Srećom je tako. I neka ostane tako. Beograd je grad slobode i duha. Grad tolerancije. I uvjeriće se svako ko dodje u njega da je tako…

*Dolazite li uskoro u Crnu Goru i može li Vas ovdašnja publika očekivati u skorijoj budućnosti na “daskama koje život znače”?

Dolazim da vidim brata i prijatelje i kumove. Ja sam dao otkaz prošle godine u Crnogorskom narodnom pozorištu. Neću igrati do slobode. A posle nje, ako misle da trebam Crnoj Gori, staću i na “daske” ako treba makar na jedan dan… Ako misle da ne, orezivaću masline u Gornjoj Gorici kao i do sada. I biće mi isto kao da sam na daskama. Samo da dođe sloboda. A lako ćemo onda za teatar i ostala uljepšavanja društva. Prvo napravimo slobodno društvo, pa će onda biti lako praviti i predstave. Ili igrati u njima. Ili voditi ta igranja… Svejedno.

8 Comments
 1. Traktorist komentariše

  Govedo oca mu jbm

  3
  8
 2. Traktorist komentariše

  Đesi krivokapiću mitropolite eparhije jugo55😂😂😂
  Kako se ono stojadin moli boga na tvoju svetu misu bi bi bibibi bi bi bibi😂😂
  Ne dozvoli da rista antikrist vodi opoziciju a ti litije, ko koga od vas dva da prostiš jbe😂😂😂
  Krstiti se ne znaš, ne znadeš da ispovijedaš😂😂
  Profesore rade budalu od tebe

  3
  3
 3. Traktorist komentariše

  Još jedna podrepina ristaantihrista i đevojkegojka😂😂

  2
  3
 4. Dragan komentariše

  Ima li išta “građanskije” nego zahtevati da tvoj narod dobije ista prava kao i ostali tj. da svi građani budu ravnopravni. Uvaženi Slaviša samo o tome priča, a svi koji mu bez argumenata na tome zameraju su licemeri zadojeni mržnjom prema srpskom narodu.

  4
  1
 5. Tebe za gradonačelnika komentariše

  Papak

  2
  1
 6. Srbin iz CG. komentariše

  Nesoju začepi.

  3
  1
 7. Darko komentariše

  U ista ti se popisam !! Ko si ti bre metlusino jedna ? Lajes samo sto se ne pojavis ovamo govno jedno !! Pi

 8. boka komentariše

  kakav majmun
  vuca se srm te bilo pederu podjes iz kuce i lajes protiv nje olosu
  ljudsko pi

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.