Crnogorska trideset i kusur godišnja kakistokratija

0

Piše: mr Mitar Radonjić

Izraz kakistokratija iako na prvi pogled zvuči imaginarno, vrlo je realan i objektivno opisuje crnogorsku političku zbilju, iako – ruku na srce, bih volio da je drugačije. Kakistokratija potiče od grčkih riječi kakiotos – što znači najgori i kratos – što znači vladavina.

Kolokvijalno, moglo bi se izvuči na šta podsjeća. Elem, šta reći a ne zaplakati? Trideset i kusur godina smo na sve načine pokušali da smijenimo vlast i na kraju uz Božiju pomoć uspjeli ali nam ni Božija pomoć nije pomogla da stavimo po strani sitna politička šićarenja i to nas je itekako koštalo, koštalo nas je povjerenja građana, ali i ono malo međusobnog povjerenja što je među političarima ostalo.

Prosječan opozicioni glasač je došao u situaciju da se zapita da li je sve ove godine uzalud trpio maltretiranje od bivšeg režima, proganjanje i golgotu da bi tik što ga je ,,opoziciono sunce ogrijalo“ oblak bivšeg režima navukoše najgori među nama.

Kakistokratija čista i to ona izvorna samo dodatno obložena crnogorskom političkom zbiljom i može se reći da grčko-crnogorska veza u ovom slučaju sjajno pokazuje svoju osnovnu bit.

Glavni eksponent kakista ,,kakistuje“ ( da ne kažem skraćeniju verziju termina kakistokratija ) po nama evo preko trideset godina a mi ne nalazimo načina da se ,,odkakistujemo“ od njega i njegovog načina i zar se ne javlja bojazan da smo postali vrlo mazohistični i ne umijemo da funkcionišemo ako nismo ,,kakisticizirani“? Zapitajmo se – ili smo možda i sami postali ,,kakisti“?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.