Crnogorci rekorderi: 636 Beranca robijalo na Golom otoku

0

Prvi put u Srbiji urađena je mapa uhapšenih zbog rezolucije Informbiroa po opštinama u bivšoj SFRJ, a ono što je mnoge iznenadilo je to što se ispostavilo da je najviše ljudi koji su završili na Golom otoku iz Crne Gore, naročito jedne opštine i to Berana. Ova mapa je samo dio projekta u kome će biti mapirane žrtve komunističkog revolucinarnog terora po okruzima u Srbiji 1944, zatim tajne grobnice u Srbiji i Beogradu 1944, pa popis Golootočana prema opštinama u FNRJ 1949. a u planu su mape Logora i zatvora u Jugoslaviji.
Ovaj projekat rade istoričar dr Srđan Cvetković, nekadašnji sekretar Državne komisije za tajne grobnice žrtava komunističkog terora, i dr Miloš Popović, saradnik Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku (BCBP).
Ubedljivo najviše u Beranima
– Uspjeli smo da mapiramo 4.144 osobe sa teritorije Srbije, koje su bile u logorima zbog rezolucije Informbiroa. Po opštinama najviše uhapšenih je bilo u Zemunu – 157, Kragujevcu 133, Dimitrovgradu 117, Đakovici 10, i Bosilgradu 104. Što se tiče bivše SFRJ najviše je bilo uhapšenih u Crnoj Gori i to opštini Berane 636 osobe, kaže Popović.
Razlog za to je, dodajeon, što su Crnogorci tada još bili tradicionalno vezani za Rusiju.
“Takođe sam raskid sa Staljinom izazvao je tektonski poremećaj u Komunističkoj partiji Jugoslaviji, jer su se mnogi razočarali u Josipa Broza Tita. Kada se gleda prosek uhapšenih u bivšoj Jugoslaviji po rezoluciji IB najviše je bilo iz urbanih centara gradova, navodi dr Popović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.