Crni bilans: Za pet godina crnogorski drumovi odnijeli 48 mladih života

0

Sve je veći broj mladih vozača, do 25 godina, koji su učesnici u saobraćajnim nezgodama. Nerijetko one završavaju smrću. Posljednjih pet godina crnogorski drumovi odnijeli su živote 48 mladih osoba, starosti od 18 do 25 godina, navodi se u  prilogu TVCG.

Samo u 2022. stradalo je čak 18 mladih osoba. Podaci pokazuju i da su od 2019. do 2023, poginula 22 maloljetnika. Nijesu svi bili vozaci, ali česte su i takve situacije.

Razlozi saobraćajnih nesreća su brojni, od nepoštovanja saobraćajnih propisa pa do vožnje pod desjtvom nedozvoljenih supstanci.

Dalibor Baltić iz Uprave policije rekao je da zateknu vozače od 2002. do 2004. godišta koji su pod dejstvom kokaina, marihuane.

“I kao takvi su sjeli za volan i učestvuju u javnom saobraćaju. Da ne kažem petkom i subotom kad izvodimo pojačanu kontrolu, koliko imamo mladih vozača koji konzumiraju alkohol u ne malim količinama”, rekao je Baltić.

Tolerancija na ovakve prekršaje ne postoji, a Zakonom je propisano i da mladi vozači ne bi smjeli da voze nakon 11 uveče, dok im je dozvoljena brzina kretanja 70 kilometara na sat.

Sve je dobro definisano, samo se treba poštovati .

“Uvijek imate i kod odraslih i kod mladih neku potrebu za samodokazivanje, neku nezrelost i tu se pokazuje ta nezrelost a čim neko vozi agresivnije onda normalno neće moći da kontroliše i da isprati svoje postupke”, rekao je Srećko Kljajić.

Dalibor Baltić smatra da bi samo trebalo poštovati zakon, jer kazne nijesu male.

Ipak pojedinci ne poštuju zakon, što i vodi nesrećama. Tako je tokom prošle godine u saobraćaju stradalo 77 osoba.

“To je znači na 100 hiljada stanovnika nešto oko 13 poginulih”, kazao je Kljajić.

Istakao je skandinavske zemlje i Švajcarsku gdje je ta statistika četiri poginula na 100 hiljada stanovnika.

Baltić navodi da nas nekultura u saobraćaju vodi do ovih brojki.

Razlog saobraćajnih nesreća mogu biti i neadekvatni putevi.

“Na relaciji između Podgorice i Kolašina od 2022. do dana danasnjeg nije se dogodila ni jedna saobraćajna nezgoda sa poginulim licima”, navodi Kljajić.

Iz policije još jednom apeluju na sve vozače da poštuju propise.

“Da poručimo svim vozačima da više vode računa o sebi i drugima, da koriste sigurnosni pojas, da ne koriste mobilni telefon, da poštuju propise”, naveo je Baltić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.