Crna Gora u grupi država sa najviše oboljelih, mjere se ne poštuju dovoljno

1

Četrnaest mjeseci nakon proglašenja da obolijevanje od SARS Cov-2 virusa predstavlja prijetnju po javno zdravlje na globalnom nivou, svijet je i dalje u akutnoj fazi pandemije, upozorila je šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović.

Brajović ističe i da je od avgusta prošle godine Crna Gora u produženom trajanju u društvu zemalja sa najvećom kumulativnom 14-dnevnom incidencom, piše Dan.

„Prema posljednjim podacima, Crna Gora je zajedno sa Estonijom, Češkom, Srbijom, Mađarskom i San Marinom u grupi koja je registrovala najveću četrnaestodnevnu stopu obolijevanja. Ono što situaciju dodatno čini složenom jeste cirkulacija novog soja virusa, kao i sve prisutniji zamor pandemijom i restriktivnim mjerama u opštoj populaciji, nepoštovanje mjera i izazovi u kontroli sprovođenja javno-zdravstvenih mjera“, poručila je Brajovićeva.

Dodaje da su u regionu Evrope evidentirana 42 miliona slučajeva obolijevanja i više od 120 miliona na globalnom nivou.

„Od 10 zemalja u svijetu sa najvećim brojem oboljelih u protekla 24 sata, njih sedam su iz Evrope. Podatak da nedjeljno više od 20.000 osoba u regionu Evrope izgubi život od Kovida 19 je zastrašujući. Danas, nakon 14 mjeseci znamo više o virusu, njegovim karakteristikama, transmisiji. Ipak, broj osoba koje su smrtno strad a le u regionu Evrope je nadmašio smrtnost u istom periodu prošle godine, što upućuje na široku rasprostranjenost virusa. Tragične su i brojke o stradalim građanima Crne Gore“, kaže Brajovićeva.

Ističe da su, prema raspoloživim podacima SZO, 46 od 53 zemlje Evrope započele administriranje vakcina, a do sada je vakcinisano preko 110 miliona stanovnika sa jednom dozom.

„Obuhvat vakcinacijom u zemljama Evrope kreće se od jedan do 57 odsto, pa je još preuranjeno očekivati vidljivi efekat vakcinacije naukupnu smrtnost i hospitalizacije. U populaciji zdravstvenih radnika, stopa vakcinacije na nivou regiona iznosi oko 51 odsto pri čemu pogled na pojedinačne zemlje ukazuje da je situacija prilično heterogena i varira od zemlje do zemlje. U Crnoj Gori smo svjedoci da se nakon inicijalnih izazova opredijeljenih brojnim i raznovrsnim faktorima iz dana u dan vakciniše sve veći broj građana. Posebno je važno što su svi koraci rezultat pažljivih priprema i planiranja. Shodno preporukama SZO, Crna Gora je definisala svoje prioritete i vakcinaciju započela upravo u populaciji starih i zdravstvenih radnika. Važno je i što se ulažu napori u stvaranje uslova, kroz uspostavljanje digitalnih platformi za praćenje procesa vakcinacije, da se odluke o raspodjeli vakcina i sama dinamika procesa odvija na transparentniji način“, poručuje Brajovićeva.

1 Comment
  1. Ivi komentariše

    Šta ova diže prst, ko je nju uhljebio da prosipa, znanje i pamet, da otvara i zatvara granice. Je li ovo neka Drpsina ili demohrišćanina, i što se ne miče.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.