Crna Gora na nogama: Narod brani svoje svetinje!

1

Širom Crne Gore su održani molebani i litije u znak protesta protiv sramnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a scene iz Podgorice bile su gotovo nestvarne.

Hiljade svjetala mobilnih telefona u podignutim rukama vjernika tokom litije djelovale su poput malih ‘sunaca’ , šaljući simboličnu poruku o borbi vernih protiv mraka tiranije. Iz srca vjernika orila se pjesma „Hriste Bože“.

Ne damo svetinje, ne damo naše Kosovo i Metohiju, poručio je ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici episkop raško-prizrenski Teodosije.

On je prije toga predvodio litiju ulicama Podgorice koja se održala u znak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Ovdje smo da uputimo vapaj Bogu i majci Božijoj da sačuvamo ono najsvetije i da sačuvamo svoje biće. Da potvrdimo da smo Hristovi, da smo djeca svetog Save, svetog Vasilija, svetog Petra i da smo dostojni potomci naših predaka. Dolazeći sa Kosova i Metohije donosim vam blagoslov i molitve Stefana Dečanskog koji je sačuvao Dečane tokom istorije, a naročito u novije vrijeme. On nikada nije napustio svetinju koju je podigao. Sveti Vasilije i sveti Petar su moćni da sačuvaju svetinje u Crnoj Gori”, kazao je Teodosije.

Litije se od Božića organizuju dvaput sedmično, četvrtkom i nedjeljom.

Na hiljade građana i večeras je prošetalo ulicama Nikšića u znak protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Litiju je u gradu pod Trebjesom nakon molebana u Sabornoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog predvodio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, sa nikšićkim sveštenstvom i monaštvom.

Nikšićkoj litiji pridružiili su se i građani koji su pješke preko Povije, Pandurice, Carevog mosta i Kličeva došli iz Ostroga i sa Bogetića.

Organizovano su došli i građani iz Golije i Prage.

Amfilohije je kazao da je glas naroda glas Božiji i da se upravo taj narod sabira ovih dana u Crnoj Gori.

“Oganj vjere, oganj ljubavi, oganj pravde, pravdoljublja se rasplamsao, pepeo se razmakao i evo oganj Božije vjere i narod Božiji je zablistao u Crnoj Gori. Prošao sam ovaj svijet, ovakvog naroda nećete naći ni na sjeveru, ni na jugu, ni na istoku. Ovaj narod koji ne da svetinje, čuva obraz, dušu i postaje istinski Božiji narod koji se temelji na stegi Svetog Petra Cetinjskog, na njegovom zakonu”, kazao je Amfilohije.

On je dodao da umjesto da se vratimo zakonima Svetog Petra, zakoniku knjaza Danila, Bogišićevom zakonu koji je pravio normalnu razliku između imovine crkvene i državne i kraljevske porodice, danas se donose zakoni koji su nastavak otimanja imovine.

“Ovaj zakon koji je sad donijet je zakon koji se rodio iz bratoubilaštva i bogoubilaštva.Veliki je Božiji dar da se narod probudio koji nije izgubio dušu, obraz i osjećanje za svetinju. Narod Božiji kad progovori, to je riječ istine i pravde. Bilo bi mnogo značajno da zakoni koji su donese na duhu bratoubilaštva i bogoubilaštva da što prije budu uklonjeni”, istakao je Amfilohije.

Ocijenio je da mnogi koji su glasali za one koji donose zakone, da su znali da će donositi ovakve, ne bi glasali za njih.

“Oni bi trebali da vide ovaj narod. Ako su narodna vlast, morala bi vlast da čuje glas naroda. Nadamo se da će i ovi koji su donosili bezakoni zakon, da će taj zakon ukloniti da spasu obraz Crne Gore, Vlade Crne Gore, obraz predsjednika Crne Gore, obraz ove države. Obraz Crne Gore je najbitniji od svega”, zaključio je Amfilohije i najavio da će se litije za spas i očuvanje svetinja nastaviti.

1 Comment
  1. Mojsije komentariše

    Pitajte Amfilohija i ovoga iz Beograda kada stigne sto je srpstvo bez Kosova??? Neka vam jasno kaze sto dalje ako Srbija prizna Kosovo?
    I jos jedno pitanje . Milos je organizovao ubistvo kuma Karadjordja. Karadjordjevici su se osvetili Obrenovicima i poklali ih kao zeceve. A onda je unuk protjerao djeda i ugasio slavnu krunu Petrovica , svetoga Petra Cetinjskog i vladike Rada, i staroga kralja Nikole. Poslije su nadolazile strasne tragedije srpskog naroda, genocid u Jasenovcu i sva ta stradanja u 2. svjetskom ratu, a onda i ratovi 90-ih, protjerivanje Srba iz Hrvatske, iz Hercegovine, Sarajeva, osamostaljenje „srpske Sparte“ i na kraju gubitak SRCA SRBIJE-KOSOVA. E sada pitajte ove popove da nije baceno prokletstvo Svetog Petra Cetinjskog, Svetog Vasilija Ostroskog i kralja Nikole na srpski narod za sve ono sto su uradili Obrenovici i Karadjordjevici. Kazem pitajte ih jer oni bacaju prokletstvo na mnoge ljude za mnogo manje grijehe . I mislim da su se oni malo precijenili da imaju moc, snagu i zasluge, da mogu proklinjat kao Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroski.

    4
    2
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.