“Crna Gora je država u kojoj je preostao posljednji komad Berlinskog zida na tlu Evrope“

“Crna Gora je država u kojoj je preostao posljednji komad Berlinskog zida na tlu Evrope“

Crna Gora je država u kojoj je preostao posljednji komad Berlinskog zida na tlu Evrope, a na vlasti su ista partija i isti čovjek kao i prije pada zida, kazao je počasni predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić.

On je sinoć učestvovao u Berlinu na raspravi “Berlinski zid 30”, koju je u tom gradu organizovala Akademija za kulturnu diplomatiju, kao bivši predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i bivši predsjednik crnogorskog parlamenta.

“Ljudska istorija ne pamti da je neki zid bio branjen moćnijim oružjem, a da je pao od udara nenaoružane ruke običnih ljudi. Vjera da vrijednosti građanske demokratije su nepobjedive, ponovo je vaskrsla kod napaćenih naroda istočne Evrope. Pao je zid koji je jedinstven simbol hladnog rata – Čerčilove gvozdene zavjese, urušavanja sistema sovjetskog komunizma u istočnoj Evropi. Prije 30 godina pao je zid prvog hladnog rata, ali se nedavno vratio drugi hladni rat novog tipa. Zapad versus Bliski istok, Rusija i sada uslovno nazvani kineski – daleki istok. Istok je sada sve veći i jači. No i cigle novog zida su od istog materijala podjela: funkcionalne demokratije nasuprot formalno ili suštinski jednopartijskim ili čak zarobljenim državama”, kazao je Krivokapić u obraćanju.

Balkan, kako je kazao, pokazuje kako se “mutirani autokratski režimi” održavaju i dan danas

“Nažalost dolazim iz zemlje dje je suštinski preostao poslednji komad Berlinskog zida na tlu Evrope. U Crnoj Gori na vlasti su ista partija i isti čovjek kao i prije pada Berlinskog zida.
Balkan pokazuje kako se mutirani autokratski režimi održavaju i dan danas. Oni čak hladnoratovski bivaju prihvaćeni kao i Frankova Španija u onom prvom hladnom ratu. Hladnoratovski obrazac je: autokrata ili čak diktator je dobar ako je strateški naš. Zapadnom Balkanu je ponovo dopala uloga bafer zone ili možda zida hladnog rata. EU te autokratije u strategiji za Zapadni Balkan definiše kao zarobljene države. Međutim evroatlantske birokrate ih eufemistički nazivaju – stabilokratijama. Ta tzv. ”stabilnost” je destruktivna po najvažnije djelove bilo kakve održive i perspektivne demokratije na zapadnom Balkanu. Balkanske zarobljene države-autokratije, zakonomjerno vode ka nasilju da bi pokušale odbraniti vlast po svaku cijenu. Normalan boravak u opoziciji nije opcija”, rekao je Krivokapić.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *