Crna Gora: Četvrti smrti slučaj od gripa, preminula žena od 33 godine

0

Pacijentkinja rođena 1987. godine preminula je od komplikacija infekcije virusom gripa tipa i to je četvrti smrtni slučaj od influence ove godine.

Iz Instituta za javno zdravlje saopšteno je da u anamnezi pacijentkinje nisu registrovana prateća oboljenja, kao i da nije bila vakcinisana protiv gripa.

Tokom prošle sedmice, prema podacima Instituta, grip je laboratorijski potvrđen kod 101 pacijenta, a u bolničkom nadzoeu registrovan je jedan slučaj teške akutne respiratorne infekcije. Grip je, u posljednjih devet nedjelja, laboratorijski potvrđen kod 370 pacijenata.

Iz Instituta su ponovili da je vakcinacija najbolja mjera prevencije gripa. Vakcina se preporučuje svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog ikardiovaskularnog sistema i bubega, onima koji se liječe od metaboličkih poremećaja kao što je šećerna bolest, licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema, starijima od 65 godina, zdravstvenim radnicima… Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju trudnica, kao i djece koja imaju između šest mjeseci i pet godina…

Iz Instituta su kazali da se vakcinacija može primiti tokom trajanja sezone gripa, ali je najbolje vrijeme za vakcinu prije nego virus počne da se širi u populaciji jer je za razvoj antitijela potrebno dvije do tri sedmice…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.