Ćosić zapisao 1999. godine: Crna Gora će biti zemlja švercera, kelnera i sobarica, a Srbi će biti “nevjera” koju će proganjati!

5

Bivši predsjednik SR Jugoslavije i jedan od najvećih srpskih pisaca Dobrica Ćosić proročki je prije jedne dvije decenije predvidio šta će se desiti sa Crnom Gorom, koja je tada bila u zajedničkoj državi sa Srbijom. U knjizi o epistolama iz pera Milivoja Pavlovića pod dvosmislenim nazivom „Pisma s dvostrukim dnom“, objavljena su pisma koja su od 1989. do 2014. razmjenjivali pisac Dobrica Ćosić i istoričar Vlado Strugar.

Ćosić je 22. juna 1999. godine, a naš portal to objavljuje, zapisao sumornu prognozu daljeg razvoja srpsko-crnogorskih odnosa.

“Iz Crne Gore stižu vijesti da je to rasrbljeno i raznjegoševljeno pleme, zavedeno amerikanizmom i hedonizmom progresa, oduvijek neradno, zamamljeno, novim, najviše turističko-špekulantskim mogućnostima za nerad i lak, prijatan život, zaista krenulo u separatističku politiku.

Crna Gora će postati zasebna, vazalna država, državica švercera, kelnera, šofera, sobarica i portira, službenika “tercijalne djelatnosti”. Njegoš će im sići u kolektivnu podsvijest, činiće im predmet nauke o književnosti, srpsko osjećanje će se ugasiti, junaštvo i čojstvo će samo postati folklor. Srpsko crnogorstvo će biti “nevjera”, “guba u torini”. Srbi će biti “poturice”, a “Gorski vijenac” će doživjeti svoje izvrnuto, paradoksalno ostvarenje: Srbi će biti poturčenjaci, Srbi će biti “nevjera” koju će proganjati. Povešće se pravi etnički rat protiv srpstva; crnogorstvo će prije 21. vijeka biti nacionalnost jača od hrišćanske religije. Ili će se Crna Gora pocijepati na albansku, muslimansku i srpsko-crnogorsku teritoriju, što je, takođe, realno”, zapisao je Dobrica Ćosić, u junu 1999. godine.

Dobricа Ćosić (1921-2014), pisаc, esejistа, političаr, jednа od nаjznаčаjnijih figurа srpske istorije i književnosti druge polovine 20. vekа. U književnost ulаzi 1951. godine sа svojim prvim romаnom Dаleko je sunce, prvim modernim romаnom o jugoslovenskoj revoluciji koji je predstаvljаo kritiku revolucionаrnog terorа. Romаn je preveden nа tridesetаk jezikа, а sаmo u SSSR-u štаmpаn u 1.600.000 primerаkа. Zаtim objаvljuje romаne: Koreni (1954), Deobe (1961), Bаjkа (1965), Vreme smrti (tetrаlogijа, 1972–79), Vreme zlа – trilogijа Grešnik (1985), Otpаdnik (1986) i Vernik (1990), Vreme vlаsti I (1996) i Vreme vlasti II (2007). Dobitnik je Ninove nаgrаde dvа putа, zа romаne Koreni i Deobe.

5 Comments
 1. Vasilije komentariše

  Srpski Tolstoj Cosic je prognozirao tešku i sramnu budućnost Crne Gore. Veliki dio ove prognoze se ostvario. Niko u našoj zemlji ne treba da se raduje prognostičkim vizionarstvima ali je izvjesno da nam je sudbina trasirano “Ćosićevom trasom”.

  6
  1
 2. ProMonte komentariše

  Crnogorci nemaju nista zajednicko sa Srbima. NADA! ZIPP! ZERO!
  Zato Cosic i kaze da je danasnjim Crnogorcima najveci kompliment kad ih dozivljavas, u prvodu, kao Mafijase i Dilere droge. dok Srbi najvise likuju kad ih najblizi prijatelji oslovljavaju kao, u prevodu, djubre oli ti po naski ‘nevjera’ i ‘guba u torinu’.

  2
  5
 3. Nera komentariše

  Jedino nije rekao da će kelneri i sobarice u CG doći iz srbije
  .

  3
  7
 4. Traktorist komentariše

  Ćosić je daleko najveće govedo na planeti, lažov nad lažovima.

  1
  3
 5. Traktorist komentariše

  Ti si oveća srbijanska bičina

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.