Članovi Udruženja penzionera: Stanišić i Vešović nisu kredibilni da nas predstavljaju

0

Predstavnici i članovi Udruženja penzionera Mjesnih zajednica  “Proleter”, “Jedinstvo” i “Zabjelo”  osvrnuli su se na održan sastanak potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i delegacije penzionera  Ilije Stanišića i Branka Vešovića.

Nedavni sastanak potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića sa delegacijom Saveza udruženja penzionera Crne Gore predstavlja dobar povod za svestraniji osvrt na stanje u penzionerskoj organizaciji u cjelini a posebno kad je riječ o Udruženju penzionera Podgorice, u kojem su duže vrijeme prisutni problemi i nepravilnosti u radu finansijskog poslovanja, poručuju predstavnici nekoliko  Mjesnih zajednica Udruženja penzionera u Podgorici.

Ono što u vezi sa pomenutim sastankom treba izdvojiti i istaći jeste optimistična izjava potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, koji je naglasio da Vlada Crne Gore ima poseban senzibilitet prema penzionerima i da će se za potrebe ove populacije naći kvalitetan odgovor, ističu oni.

“Ako bi se ovo pitanje svelo na persionalni nivo pitamo se kakve su konkretne zasluge predsjednika Saveza i njegovog saradnika Ilije Stanišića. Na ovo pitanje, sigurni smo, nije moguće dati ni malo laskav odgovor”, kazali su oni.

Uzmimo u obzir da naša saznanja zasnovana na neoborivim dokazima govore da najodgovorniji u Savezu udruženja penzionera ne pokazuju gotovo nikakvu spremnost da preduzmu mjere koje im stoje na raspolaganje protiv onih koji zloupotrebljavaju svoje pozicije i vrše krivična djela, po više osnova, što je slučaj sa najodgovornijim pojedincima u penzionerskoj organizaciji Podgorice. Zar nije takvo ponašanje za svaku osudu. Pri takvim činjenicama postavlja se pitanje kredibiliteta najodgovornijih u penzionerskoj organizaciji Crne Gore da predstavljaju interese penzionera i da odgovorno obavljaju svoju društvenu ulogu. Ovakva tvrdnja još više dobija na težini ako se ima u vidu činjenica da je predsjednik Saveza prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, što je utvrđeno konačnom Odlukom u postupku Agencije za sprečavanje korupcije. Daljim postupkom — Rješenje Suda za prekršaje u Baru, Vešović je proglašen krivim i kažnjen sa 500 evra uz izrečenu mjeru oduzimanja imovinske koristi u iznosu 10 815,00 evra, navode Dujović, Bulatović i Grdinić ispred svojih Mjesnih zajednica.

“Kako se raspolaže i gazduje sa članarinom i u kakve svrhe troše penzionerska sredstva navešćemo neke od primjera”, navode oni.

Namjera nam je da ovim reagovanjem obavijestimo penzionere i širu javnost o neregularnostima i nepravilnostima u radu užeg rukovodstva, prije svega predsjednika Udruženja penzionera Podgorica i jednog dijela njegovih najbližih saradnika, poručuju oni.

Krajnje je vrijeme da se preispita njihov rad i ponašanje i utvrdi odgovornost uključujući i krivičnu kako po pitanju materijalno finansijskog poslovanja tako i po pitanju ostalih aktivnosti. Insistiranjem u tom pravcu mi ne radimo ništa destruktivno, ništa što je upereno protiv penzionerske organizacije, što se, inače, pripisuje svakom ko se zalaže za razrješavanje ovih problema. Mi tražimo jedino put do istine, kazali su oni.

“Hoćemo da nam se učini dostupnom finansijskomaterijalna dokumentacija na osnovu koje se sastavljaju poslovne knjige Udruženja. To je naše neotuđivo pravo zasnovano na Statutu Udruženja – razlozi za naše opravdane sumnje u regularnost i zakonitost na raspolaganja penzionerskom članarinom sadržani su zvaničnim dokumentima, konkretno u Godišnjim izvještajima o prihodima i rashodima”, precizirali su članovi Udruženja penzionera.

“Da ovom prilikom ne ulazimo u neku dublju analizu finansijskog poslovanja po pojedinim stavkama, jer će i to doći na red, osvrnućemo se na prihode namijenjene humanitarnoj pomoći penzionera. Radi se o dijelu sredstava iz članarine koja su odlukama organa Saveza strogo namjenski opredijeljena kao pomoć najsiromašnijim i zdravstveno najugroženijim penzionerima, i ne mogu se koristiti u druge svrhe ili namjene”, ističu oni.

“Tako je za poslednjih pet godina (od 2014.do 2018.god.) po ovom osnovu Udruženje prihodovalo 332.355,51 evra, ili prosječno na godišnjem nivou 66.471,10 evra. I umjesto da se sva sredstva korisnicima isplate u punom iznosu penzionerima je dodijeljeno ukupno svega 145.534,73 evra ili prosječno godišnje 29.106,94 evra. O ostalim neisplaćenim sredstvima penzionerima, a radi se o pozamašnoj sumi, u iznosu od 186,821,51 evra nigdje nema ni traga”, poručuju oni.

Ne zna se šta je sa njima, niti se igdje pominju u Godišnjim izvještajima. Inače, ova sredstva su dodjeljivana od strane Komisije za humanitarna pitanja Udruženja, direktno na ruke, navodno onim penzionerima koji su se obraćali za pomoć. Da li postoje spiskovi sa potpisima onih koji su pomoć dobili ili druga valjana evidencija, nije nam poznato. Čak se ni u Godišnjim izvještajima o radu Komisije za humanitarnu pomoć ne kaže ništa o tome niti se navodi bilo kakav podatak, navode iz ovih Mjesnih zajednica.

Pomoć je penzionerima najslabijeg materijalnog i zdravstvenog stanja trebala da bude svake godine uručivana preko Mjesnih udruženja na isti način i po istim kriterijima kao što se isplaćuju sredstva dodijeljena od Vlade Crne Gore. Da je to rađeno onako kako nalažu pravila i odluke organa Saveza ne bi imali ovakvu situaciju. U tome i leži odgovor na pitanje zašto se, iza čelične brave knjigovodstva Udruženja, krije dokumentacija i zašto nam nije dostupna. Iz prostog razloga što bi se razotkrile ne samo sumnjive radnje nego i teške zloupotrebe uključujući i krivična djela. Postavlja se pitanje ko stoji iza njih, skeptični su oni.

Smatramo da Predsjednik saveza Udruženja penzionera i Predsjednik opštinskog udruženja nisu kredibilni da predstavljaju penzionere Crne Gore i Podgorice kod vlasti Crne Gore, zaključili su ovi predstavnici Udruženja penzionera više Mjesnih zajednica u svom saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.