CIVIS: Mjera patriotizma nikako ne može biti inspirisanje mržnje i bijesa

0

Savez građana CIVIS najoštrije je osudio jučerašnji huliganski napad na novinara Seada Sadikovića koji se desio tokom “patriotskog skupa” u Bijelom Polju.

“Smatramo da su napadi na poslanike javne riječi i na ostale građane tokom skupova nedopustivi u 21. vijeku, u kojem mjera patriotizma nikako ne može biti ispirisanje mržnje i bijesa, koje dovodi do incidenata, kakav je napad na Sadikovića, kao i povređivanje novinarke Jelene Jovanović tokom postizbornog skupa u Nikšiću.”, napisali su u saopštenju.

Dodaju, da su tokom istorije crnogorske podjele dovodile do brojnih sukoba, a takve sukobe javnost pamti i prije ratnih razaranja u bivšoj zajedničkoj državi.

Takođe, u tom savezu građana smatraju da su parole sa posljenjeg auto protesta u više crnogorskih gradova (naše nebo, naša zemlja, naš jezik, naši ljudi), nažalost podjsećaju na parole tokom nacističkih skupova u Njemačkoj prije Drugog svjetskog rata i da svaki skup u vrijeme teške epidemije predstavljaju veliki zdravstveni rizik i time se obesmišljava moto jučerašnjeg organizatora skupa “Stop zdravstvenom genocidu”.

 

“CIVIS apeluje na sve političke strukture u zemlji i političke prvake da javnim djelovanjem utiču na svoje pristalice, kako bi se smirile strasti i doprinijelo izgradnji demokratije i demokratskih institucija u Crnoj Gori.”, i dodaju:

“Danas i oni koji su institucije i demokratiju držali zarobljenim decenijama, osuđuju napade na novinare, zaboravljajući da su ih svojim djelovanjem podsticali i inspirisali. Predsjednik Crne Gore i DPS-a, Milo Đukanović oglasio se jutros, osudivši napad na Sadikovića, a zaboravlja da je u vrijeme dok je čvrsto držao poluge vlasti javnosti poručivao čak i da novinare treba deratizovati.”, zaključuje se u saopštenju CIVIS-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.