Češki premijer otpustio savjetnika: U istom danu se zalagao za lokdaun i išao na utakmicu

0

Češki premijer Andrej Babiš otpustio je svog epidemiološkog savjetnika, bivšeg ministra zdravlja Romana Primulu, zato što je, istog dana kada je predlagao strogi lokdaun na tri do četiri nedjelje, otišao sa drugim V.I.P. pozvanim gostima na fudbalsku utakmicu praškog kluba Slavija.

“Primula je veliki stručnjak za epidemije, ali nema socijalnu inteligenciju. To je jednostavno ponovo loše, prema fudbalskim navijačima koji ne mogu na stadion i prema ljudima od kojih tražimo da ostanu kod kuća. Da ne govorim da to izgleda bahato”, kazao je sinoć Babiš češkim medijima.

Primula, nekadašnji šef Centralnog kriznog štaba i lice uspješne borbe Češke sa epidemijom u prvom proljećnom talasu natjeran je u jesenjem talasu da podnese ostavku na funkciju ministra zdravlja nakon samo nekoliko sedmica kada su ga fotoreporteri uhvatili kako u vrijeme policijskog časa sjedi u restoranu koji je morao da bude zatvoren, bez maske na licu.

“Da, bio sam uz negativni test star dva sata i maskom sa pojačanom zaštitom na licu na legalnoj fudbalskoj utakmici uz dozvoljenu posjetu publike. Nisam imao ove godine nikakav odmor. Izgleda da je meni dozvoljeno da budem samo kod kuće”, kazao je Primula, ističući da ovog puta nije prekršio nikakve sanitarne mjere.

Umjesto Primule za takvu bahatost prema građanima izvinio se šef fudbalskog kluba Slavija Jaroslav Tvrdik koji je pozvao oko 600 predstavnika sponzora i političara na utakmicu u četvrtak.

“Slavija nije prekršila nikakvu sanitarnu mjeru. Svi gosti su dugogodišnji navijači kluba, prošli su kroz PCR test. Ali sadašnja faza pandemije u Češkoj ipak zahtijeva više nego išta drugo, solidarnost. Tu smo napravili veliku grešku”, izvinio se Tvrdik.

Na utakmici je bio i šef kancelarije predsjednika Miloša Zemana, Vratislav Minar, ili evroposlanik konzervativne Gradjanske demokratske stranke, bivši ministar odbrane Aleksandar Vondra a sudeći po snimcima koje su sa tribina objavili češki sportski listovi nije poštovan neophodni razmak i prazno sjedište.

Dok se u gotovo cijeloj Evropskoj uniji smanjuje priraštaj novozoraženih virusom korona u Češkoj, koja je od 27. decembra u lokdaunu, broj zaraženih raste i zemlja je sada najgora u EU prema posljednjim podacima za 14 dana, pošto ima 968 slučajeva na 100.000 stanovnika, dok je treća po broju preminulih na milion stanovnika, sa 174 žrtve, dok najgori Portugal ima 258 mrtvih na milion stanovnika, a Slovačka 240.

Treći dan za redom na intenzivnoj njezi i respiratorima u Češkoj je više od 1.200 kovid-19 pacijenata što je rekord od početka pandemije, a u bolnicama su trenutno 6.343 pacijenta zbog zaraze virusom korona.

Od početka epidemije zarazilo se već 1,135 miliona Čeha, samo u četvrtak priraštaj je 11.353 novozaraženih, a od početka pandemije preminulo je 18.913 ljudi zaraženih virusom korona.

I češki ministar zdravlja Jan Blatni i premijer Andrej Babiš priznaju da je jedan od uzroka tako poražavajućih statistika to što Česi prestaju masovno da poštuju mjere, zbunjeni haotičnim koracima vlade kojoj 76 odsto Čeha prema posljednjoj anketi Svjetske zdravstvene organizacije uopšte ne vjeruje da zna šta radi u pandemiji.

“Nema smisla uvoditi novo pooštravanje kada se mjere ionako neće poštovati”, upozorio je ministar Blatni i rekao da dok realno jedan zaraženi mora imati najmanje tri do pet kontakata, Česi sanitarnoj inspekciji prijavljuju samo 0,8 kontakta, kako njihovi susjedi ili prijatelji ne bi završili u karantinu.

Vlada premijera Andreja Babiša danas odlučuje da li će popustiti neke mjere, kako je obećala opoziciji sa kojom sada, prvi put od izbijanja epidemije počinje da sarađuje, pošto je opozicija u Poslaničkom domu prošle sedmice odbila da po šesti put produži vanrednu situaciju koja traje od 5. oktobra, a omogućava vladi da ne obrazlaže svoje korake.

Juče su poslanici usvojili nakon dogovora vlade i opozicije novi Zakon o pandemiji, kako bi mogle da se sprovode sanitarne i epidemiološke mjere i bez uvođenja raznih nivoa vanrednih situacija i stanja a uz pojačanu kontrolu parlamenta.

Opozicija je postavila ultimatum da đaci počnu što prije da se vraćaju u škole, a vlada je obećala da će razmotriti i otvaranje radnji, ali ministri imaju potpuno oprečna mišljenja da li popuštati ili ne, dok je ministar prosvjete Robert Plaga upozorio je da jeste spreman da počne da vraća đake u školske klupe od 1. marta, ali da nikako nije moguće otvoriti i škole i radnje.

Češka ima zastoj i u vakcinaciji, sa velikim problemima na početku zbog lošeg centralnog sistema registracije i naručivanja termina, ali i zato što na vrijeme nije izabrala distributere za neke vakcine i vakcinisala je 2,74 odsto stanovništva.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.