Centralna banka predala zahtjev za pridruživanje SEPA

0

Centralna Banka Crne Gore (CBCG) danas je u ime države i formalno predala zahtjev za pridruživanje Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA), čime je napravljen ključni iskorak ka daljem razvoju i integraciji crnogorskog finansijskog sistema u evropski ekonomski i tržišni prostor, saopšteno je iz ove institucije.

Iz CBCG su istakli da će članstvo Crne Gore u SEPA donijeti pogodnosti za crnogorske građane i privredu, uključujući višestruko smanjenje troškova, skraćenje vremena transakcija i pojednostavljenje prekograničnih plaćanja na evropskom tržištu. Guvernerka CCG Irena Radović ocijenila je da je u pitanju istorijski korak.

„Efikasnije upravljanje novčanim tokovima, jednostavnije međunarodno poslovanje i otvaranje novih mogućnosti za trgovinu i investicije su samo neki od benefita pristupanja SEPA“, istakla je guvernerka“, kazala ja ona. Podnošenju formalnog zahtjeva, kao rezultat bliske saradnje i sinergetskog djelovanja Centralne banke Crne Gore i drugih regulatora sa Vladom i Skupštinom Crne Gore, prethodila su značajna postignuća u usaglašavanju regulative sa pravnom tekovinom Evropske unije, te donošenju i efikasnoj primjeni zakona iz oblasti platnih usluga, poslovanja kreditnih institucija, sprečavanja pranja novca, slobodnog kretanja kapitala i zaštite podataka o ličnosti, saopšteno je iz CBCG.

Radović je, kako se navodi, kazala da je cilj da Crna Gora postane još atraktivnija destinacija za strane investicije, sa finansijskim sistemom koji je pouzdan, efikasan i potpuno integrisan u evropski okvir.

„Pristupanje SEPA donijeće konkretne pogodnosti za građane i privredu Crne Gore i dodatno nas približiti krajnjem cilju – punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i Evropskom sistemu centralnih banaka”, kazala je guvernerka Radović povodom upućivanja formalnog zahtjeva“, objasnila je guvernerka.

Ona je istakla i da će članstvo u SEPA dati i snažan doprinos razvoju bankarskog sektora, čija će interakcija sa ostalim učesnicima ekonomskog sistema biti podignuta na viši nivo.

„Iako implementacija SEPA standarda zahtijeva dodatno prilagođavanje i unapređenje našeg bankarskog sistema, uvjereni smo da ćemo uz posvećenost i zajednički napor svih učesnika, uspješno savladati ove izazove u kratkom roku““, dodala je Radović.

SEPA je inicijativa pokrenuta 2008. godine uz podršku Evropske komisije i Evropske centralne banke sa ciljem standardizacije platnih sistema unutar Evrope, povećanja efikasnosti plaćanja i smanjenja troškova transakcija između zemalja članica. SEPA područje trenutno čini 36 zemalja: sve države članice EU, kao i Velika Britanija, Island, Lihtenštajn, Norveška, Švajcarska, Monako, San Marino, Andora i Vatikan.

Kako su objasnili iz CBCG, članstvom u SEPA eliminišu se razlike u brzini, troškovima i procesima između nacionalnih i međunarodnih plaćanja. Sistem plaćanja koji primjenjuju članice SEPA omogućiće građanima i kompanijama da plaćanja unutar SEPA područja realizuju u znatno kraćem roku i do šest puta jeftinije u odnosu na trenutne troškove.

Odluku o prijemu Crne Gore u SEPA donosi Evropski savjet za plaćanja (EPC), tijelo nadležno za standardizaciju i unapređenje platnog sistema u Evropi, sa sjedištem u Briselu. EPC će u narednom periodu aktivno razmatrati zahtjev Crne Gore i nakon procjene usklađenosti sa SEPA standardima u saradnji sa Evropskom komisijom, donijeti konačnu odluku o prijemu Crne Gore u članstvo.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.