Čedomir Antić: Osuđujuća presuda bez dokaza otvara put kriminalizacije srpskog naroda

0

Presuda 9. maja otvoriće put ka kriminalizaciji cjelokupnog srpskog naroda i njegovom konačnom i potpunom isključivanju iz crnogorskog društva, istakao je u pismu međunarodnim ustanovama (Fridom haus i Helsinki voč) ispred Odbora* za odbranu Andrije Mandića i ostalih optuženih poslanika u Skupštini Crne Gore, Čedomir Antić.

Antić ističe da je „čitav proces pristupanja NATO-u prošao u atmosferi lova na vještice i suđenju vođama najvažnijih opozicionih stranaka, koji su optuženi kao prevratnici“.

Pismo Odbora međunarodnim institucijama prenosimo u cjelosti:

Tokom protekle godine u Crnoj Gori traje politički motivisani sudski proces zbog navodnog pokušaja državnog udara 16. oktobra 2016. U ovom procesu optuženi su praktično najpoznatiji politički predstavnici srpskog naroda u crnogorskom parlamentu. Riječ je o vrhuncu dugogodišnjeg procesa ciljane diskriminacije srpskog naroda u Crnoj Gori, kao i svake organizovane opozicije Milu Đukanoviću.

Srpski narod živi u Crnoj Gori od davnina. Pre vladavine fašista u Drugom svjetskom ratu i komunističkog režima koji je uspostavljen posle 1945. godine, Srbi su činili 90% stanovnika ove države. Danas oni čine 29% njenog stanovništva, dok 50% građana Crne Gore tvrdi da govori srpskim jezikom i pripada srpskoj kulturi. Srpski narod je i posle pada komunizma ostao obespravljen u Crnoj Gori.

U ovoj zemlji nije bilo oružanog sukoba posle 1945. i u vrijeme raspada Jugoslavije 1990-ih. Republika Srbija nije učinila bilo kakav nasilan ili nezakonit akt prema Crnoj Gori dok je bila sa njim u saveznoj državi, niti nakon što je 2006. proglasila nezavisnost. Međutim, nestabilnost novog nacionalnog identiteta (koji prihvata tek oko 40% građana države), i što je još važnije, koruptivni karakter autoritarnog režima predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji vlada zemljom već tri decenije, doveli su do sistematskog obespravljivanja srpskog naroda.

Srbi u Crnoj Gori su podvrgnuti državnom pritisku u cilju asimilacije. Oni su meta napada divljih državnih kampanja mržnje koji ih predstavljaju kao fašiste, „petu kolonu“, neprijatelje države, te kao narod ubica i zločinaca koji je vjekovima ubijao i zlostavljao stanovnike Crne Gore.

Građani srpske nacionalnosti su izloženi segregaciji i stalnom uskraćivanju prava – čak pet puta manje su prisutni u organima državne uprave i lokalne samouprave nego što bi trebalo srazmerno njihovom broju u ukupnom stanovništvu.

Srpska kultura je pod udarom revizionizma i sistematskog brisanja. Srpski narod ne uživa čak ni zakonom propisana manjinska prava u prosveti i kulturi.

Profesore izbacuju sa radnih mesta zbog pripadnosti srpskoj kulturi. Učenike kažnjavaju i maltretiraju.

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori – koja ima najviše sledbenika u stanovništvu ove zemlje – takođe je progonjena: njene sveštenike segregiraju i u određenim slučajevima protjeruju iz zemlje, ruše njene bogomolje, a u proceduri je zakon prema kome će samo crkve SPC izgrađene prije 1918. godine biti nacionalizovane.

Izbori u državi, čiji je predsjednik optuživan za čitav spektar zločinstava – od ratnih zločina do šverca duvana – bili su opterećeni sumnjama u regularnost i nemirima.

U vrijeme kada je spremao državu da bez izjašnjavanja građana na referendumu, samo na osnovu odluke sumnjive parlamentarne većine, uđe u sastav NATO-a, Đukanovićev režim je inscenirao navodni pokušaj državnog udara. Državni udar, kako je kasnije tužilaštvo priznalo, nije pokušan, već je navodno planiran. Čitav proces pristupanja NATO-u je tako prošao u atmosferi lova na vještice i suđenju vođama najvažnijih opozicionih stranaka, koji su optuženi kao prevratnici.

Među njima su sve političke vođe srpskog naroda u Crnoj Gori. Suđenje je tokom protekle dvije godine imalo čak dvijestotine ročišta! Za to vrijeme nije predstavljen niti jedan materijalni dokaz optužbi. Sve je zasnovano na izjavama nekoliko ljudi sa drjuštvene i socijalne margine. Krunski svedok optužbe, inače osuđeni ubica, koji je nedavno pobjegao iz Crne Gore, smjesta je promijenio iskaz. Optuženi su bili sistematski maltretirani i obespravljivani, svjedoci su bili pod pritiskom i ucenjivani.

Prvostepene presude zakazane su za 9. maj 2019. godine, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Iako su drugi (raniji) datumi bili u opticaju, ovaj je odabran namjerno kako bi optuženi i tako bili predstavljeni kao zločinci, fašisti i neprijaelji „evropskih vrijednosti“.

Očekujemo da će Andriji Mandiću, predsjedniku Nove srpske demokratije, najveće političke stranke srpskog naroda u Crnoj Gori, te Milanu Kneževiću, biti izrečene stroge, višedecenijske kazne zatvora i pored nedostatka materijalnih dokaza i ozbiljne upitnosti regularnosti procesa i nezavisnosti pravosudnih organa, o čemu svjedoče raniji izveštaji relevantnih međunarodnih organizacija.

Mislimo da će ova presuda otvoriti put ka kriminalizaciji cjelokupnog srpskog naroda i njegovom konačnom i potpunom isključivanju iz crnogorskog društva.

Molimo Vas da proučite ovaj slučaj i pomognete progonjenim demokratskim poslanicima Skupštine Crne Gore i srpskom narodu u Crnoj Gori koji je, verujemo, najobespravljenija naconalna zajednica u savremenoj Evropi.

* Članovi Odbora za odbranu su: dr Aleksandar Raković, istoričar; dr Jovan Ćirić, sudija Ustavnog suda Republike Srbije; prof. dr Momčilo Pavlović; dr Miša Đurković, direktor Instituta za Evropske studije; Đorđe Vukadinović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije; prof. dr Čedomir Antić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.