CDE: Urgirali povodom nedavnog slučaja ubijanja zakonom zaštićenih zelenih žaba u naselju Masline

0

Crnogorsko društvo ekologa je urgiralo kod Agencije za zaštitu životne sredine i Uprave za inspekcijske poslove da hitno postupe u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode povodom nedavnog slučaja ubijanja zakonom zaštićenih zelenih žaba u naselju Masline, Podgorica.

Kako navode iz tog društva u saopštenju, više odredbi pomenutog zakona je prekršeno, uključujući namjerno i masovno ubijanje divljih, zaštićenih vrsta, kao i korišćenje nedozvoljenih sredstava.

“Za više informacija o navedenom događaju, dostavljamo jedan od brojnih video zapisa dostupnih online, a koji svjedoči u prilog navedenom na instagram stranici. Crnogorsko društvo ekologa izražava svoju duboku zabrinutost i osuđuje svaki čin brutalnog ubijanja životinja i ovim putem pozivamo nadležne institucije da rade svoj posao i da postupaju isključivo u skladu sa zakonom, procesuirajući na adekvatan način svaki slučaj u kojem je Zakon o zaštiti prirode prekršen, kako de dalje uništavanje divljih vrsta i njihovih staništa ne bi nastavilo”, istakli su iz CDE.

Kako dodaju, neznanje o značaju prirode i funkcijama biodiverziteta vodi nas ka propasti i siromaštvu.

“Razumijevanje prirode i njenog biodiverziteta je ključno za naš opstanak. Svaka vrsta ima svoju nezamjenjivu ulogu u ekosistemu i njihovim uništavanjem narušavamo ravnotežu koja nam omogućava kvalitetan život. Edukacija i svijest o važnosti očuvanja prirode moraju biti prioriteti za sve nas. Podsjećamo sve građane da prisustvo žaba i drugih vodozemaca ukazuje na dobar kvalitet vode i zdravo okruženje”, istakli su iz Društva ekologa.

Poručuju da žabe imaju ključnu ulogu u ekosistemima i donose brojne koristi čovjeku, a neke od njih su:

“Regulacija broja insekata: Žabe se hrane velikim brojem insekata, uključujući komarce, čime direktno regulišu njihovu brojnost. U nedostatku žaba, populacija komaraca bi značajno porasla, što bi povećalo rizik od određenih bolesti koje prenose ovi insekti. Bioindikatori zdravlja ekosistema: Žabe su pokazatelji zdravih slatkovodnih sistema. Njihova osjetljivost na zagađenje, uzurpiranje staništa i bolesti čini ih idealnim bioindikatorima. Ekosistemi bez žaba ukazuju na ozbiljne probleme u kvalitetu vode i zdravlju staništa. Medicinska upotreba: Brojna istraživanja su potvrdila da neki sekreti koje luče žabe mogu biti korisne u razvoju novih medicinskih tretmana, uključujući antivirale i antifungale. Uloga u prehrambenom lancu: Žabe su ključne u prehrambenom lancu, kako kao predatori tako i kao plijen. Punoglavci se hrane algama, pomažući u održavanju čistoće vodenih tokova, dok odrasle žabe služe kao hrana za mnoge sisare, ptice i gubitak žaba može imati katastrofalne efekte na cijeli ekosistem, uključujući smrt drugih životinja i zagušenje vodotokova. 5. Koristi za poljoprivredu: Žabe su prirodni neprijatelji mnogih drugih štetnih insekata koji prenose biljne bolesti. Na taj način, one pomažu u održavanju zdravih vrtova i poljoprivrednih površina”, dodali su iz CDE.

Ekološka i zdravstvena važnost žaba i generalno vodozemaca je neprocjenjiva. Hitno i odlučno djelovanje je ključno, s posebnim naglaskom na sveobuhvatnu edukaciju o važnosti očuvanja divljih vrsta, jer jedino tako možemo osigurati dugoročnu održivost i zdravlje našeg okruženja. Crnogorsko društvo ekologa će nastaviti da prati ovaj slučaj i insistiraće na punom sprovođenju zakona kako bi se obezbjedila zaštita divljih vrsta i tako osigurala dugoročnija stabilnost ekosistema, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.