Čavušoglu: Priča oko S-400 za nas je završena!

0

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu saopštio je državnom sekretaru SAD da je pitanje S-400 za Ankaru završeno.

– Ponovo smo ga podsjetili zašto je Turska kupila S-400 od Rusije. Kompleksi su kupljeni, i sada je to pitanje zatvoreno – rekao je Čavušoglu turskim novinarima u Briselu.

 

Razgovor zvaničnika Turske i SAD održan je na marginama samita šefova diplomatija država-članica NATO-a u Briselu.

Podsjetimo, mediji su pisali da je Vašington predlagao Ankari da odustane od ruskih sistema S-400 za 100 milijardi dolara, ali Turska nije pristala. Umjesto toga, izrazila je spremnost da kupi od Rusije drugi komplet S-400 pod uslovom predaje tehnologije.

Isporuke ruskih PVO sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počele su sredinom jula 2019. godine. Vašington je zahtijevao da Ankara odustane od dogovora i zauzvrat kupi američke sisteme „Patriot“, prijeteći da će odložiti ili čak otkazati prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će uvesti sankcije u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija.

SAD su kasnije uvele sankcije Sekretarijatu odbrambene industrije Turske i njegovom direktoru Ismailu Demiru, kao i trojici fizičkih lica u zemlji „povezanih sa Rusijom“.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.