Carević i Tomčić potpisali sporazum o saradnji Opštine Budva i Filmskih novosti

0

– U sklopu zvanične posjete delegacije Opštine Budva, danas je u Beogradu potpisan sporazum o saradnji između grada Budve i republičke ustanove „Filmske novosti“. Sporazum su potpisali predsjednik Opštine Marko Carević, i direktor Vladimir Tomčić .

Ovaj čin, ocijenio je Carević, početak je plodonosne saradnje, koja će, uvjeren je, dati rezultate.

„Kroz našu istoriju imamo puno toga zajedničkog. Za nas je bilo jako važno da možemo da imamo, prije svega, jedan prijateljski odnos, a zatim i poslovni, na dnevnom nivou. Mi, koji smo zaista posvećeni očuvanju tradicije i kulture, cijenimo da ovdje imamo sasvim dovoljno svega što nas interesuje“, istakao je predsjednik Opštine, prenosi agencija Mediabiro.

Iako po broju zaposlenih mala ustanova, kako je kazao Tomčić, Filmske novosti su  na osnovu arhiva kojim raspolažu treći najveći arhiv dokumentarnog filma u Evropi. Stoga je izrazio nadu da buduća saradnja neće biti samo pro forme, već početak razmjene dragocjenih arhivskih materijala.

„Radost je i čast da uđemo u jednu obostranu, plodonosnu saradnju sa gradom Budva. Neko pametan je rekao da su arhivi i arhivski materijali čuvari sjećanja svakog naroda“, kazao je Tomčić.

Filmske novosti osnovane su u oktobru 1944. godine, kao filmska sekcija pri odeljenju Vrhovnog štaba NOVJ. Svojim aktivnostima bile su svjedokom politčkog života, obnovi i izgradnji zemlje, otvaranju novih industrijskih kapaciteta, te osvajanju novih proizvoda, u oblasti kulture i sporta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.