Čabarkapa: Slušajući žalopojku Strujić Harbić neko bi pomislio da su manjinski narodi u Pljevljima stvarno ugroženi i da bez policijske zaštite ne mogu zaspati

0

„Slušajući žalopojku Kenane Strujić Harbić, narodne poslanice, koja doživljava traume i strahove u svojim Pljevljima, pa ko je ne zna pomislio bi da su manjinski narodi u Pljevljima stvarno ugroženi da u najmanju ruku bez policijske zaštite ne smiju ni zaspati… A šta to Kenanici izaziva tolike bolove, patnju i strah?“, rekao je Velimir Čabarkapa, saradnik IN4S-a iz Pljevalja, reagujući na izjavu poslanice Bošnjačke stranke u Skupštini Crne Gore, Kenane Strujić Harbić.

Kako Čabarkapa navodi u saopštenju dostavljenom našem mediju, desilo se da je eto problem spomenik div junaku rođenom Pljevljaku „čije ime neće ni da spomene Predrag Peđa Leovac već izgovara „otkrivanje jednog spomenika na Vidovdan“ na zelenoj površini (eto kao uništili smo zelenu površinu postavljajući spomenik našem heroju koji je stradao od terorista na Kosovu) a ne zna da je naš Peđa simbol slobode“.

„Koliko joj smeta spomenik još više joj smetaju zvaničnici koji su došli i to premijer države Srbije gospodin Vučević (Miloš) i ministar iz Republike Srpske gospodin Nešić (Nenad), pa se ona osjetila kao da živi u Srbiji protiv koje navodno „nema ništa protiv“ ako nemaš što bulazniš onda?! Da li su sa skupa upućene uvredljive poruke, da li je neko nekog uvrijedio sa skupa, da li je možda skandirano nešto da bi se bilo ko našao uvrijeđen na nacionalnoj osnovi? Ne naravno da nije ništa od toga, nego eto smeta joj to što su se Srbi sa svih strana okupili baš u Pljevljima. Mada opet ne znam šta je to strašno, okupljamo se i okupljaćemo kao i do sada što smo mirno i dostojanstveno uz osmjeh i pjesmu i naravno svi dobronamjerni su dobrodošli…“, rekao je on.

Njoj dalje, dodaje Čabarkapa, bol nanose knjige!

„A sad zašto knjige zaboga? Pa zato što su srpske. Neven Mila(N)ković “Vila sa Košara” Marija Jovović „Blagoje Jovović Srpski heroj u vučijoj jazbini“,Uloga Crkve u širenju pismenosti, DŽeletovićevo “Srpsko srce Johanovo”, Jevrić Nebojša „ratne priče ’90-ih“ Kenani bolove nanose knjige!„, ističe on.

Ali ja, navodi Čabarkapa, mislim da joj najveći bol od svega toga nanosi direktorica JU Narodna Biblioteka Stevan Samardžić, koja je organizator pomenutih književnih večeri.

„A direktorica Bojana je jedna sjajna osoba koja se osmjelila da se u Pljevljima konačno organizuje i promoviše stvaralaštvo koje nije ni moglo ni smjelo da se promoviše za vrijeme DPS-a i Kenane! Smeta njima da se pročita o stradanju Srba, jer zašto bi se čitalo o stradanju „genocidne“ rase. Smeta priča o Crkvi jer ima ono Srpska u svom nazivu. Da se pomene NVO CPC tada bi i ona prisustvovala, ali… I na sve ovo njeno iznošenje od čega se boji i osjeća uznemireno ona reče da nema ništa protiv Srbije jer „gro“ njene familije živi u Srbiji. Pa kako Kenana zaboga, kako mogu da žive među tim četnicima i genocidašima?! Kako izdržavaju, je li se i oni boje nečega, je li se osjećaju ugroženo i oni?! E džaba ti sve žalopojke, i sva tvoja kuknjava niko te ne dira, nikog i ne diraj! Zapamti da je prošlo vrijeme kada je manjina upravljala većinom i kada ste se rugali i podsmijavali Srbima! To što ste nam ti, Duško (Markovićem) i vaša kriminogena vrsta spremali traktore spremali ste, više nećete sigurno, to zapamtite!„, kazao je on i poručio joj da „ne potpiruje vatru“.

On je obraćajući se poslanici istakao da ako joj se nešto ne sluša i ne čita, njoj, ili njenim istomišljenicima, uvijek ima da uključite TV, youtube, pa da slušaju i gledaju šta im volja, u biblioteku pa da čitaju šta vam volja.

„Ali nemoj da dižeš tenzije kao do sada što si! Do skora su ti puna usta Srebrenice bila, i sad kada nas proglasiste „genocidnima“ e sad smeta sve ostalo što je srpsko! Smanji tenzije i živi u miru! Nemoj da provociraš i posle Srbi krivi… to što ti nas sve Srbe i globalu mrziš to je tvoja stvar, ali ne moraš da mlatiš praznu slamu i da prosipaš neistine na javnom servisu. Niko vas ne dira, nemojte ni vi nas. U miru živimo, nemoj to da narušavaš! Srdačan pozdrav iz Pljevalja„, zaključio je Čabarkapa.

Podsjetimo, Strujić Habrić je kazala da se klima u Pljevljima promijenila u posljednjih nekoliko godina i da se pita kako će zdrav razum opstati u tom gradu. „Mladim ljudima je nametnut narativ da ne slave svoj Dan državnosti, države u kojoj su rođeni. Da ne slave Dan opštine u čuvenom antifašističkom gradu. U čuvenom gradu gdje su se poštivale razlike do 2020. godine. A sada kada otvorim svoj prozor, znate što vidim, vidim zastavu druge države. Pa me ponekad bude strah da li sam u nekom distriktu Pljevlja u Crnoj Gori i kojoj državi zaista pripadamo. Nekad se pitam da li živim u državi Crnoj Gori ili susjednoj Srbiji ili možda susjednom entitetu Repbulici Srpskoj“, istakla je Strujić-Harbić. Ona je kazala kako je u Pljevljima trenutno „silovanje zdravog razuma“, te da se tokom otkrivanja spomenika junaku sa Košara Predragu Peđi Leovcu osjećala loše.

Na meti poslanice Harbić-Strujić našla se i direktorica gradske biblioteke kojoj je zamjerila što su u ovoj ustanovi organizovane između ostalih i promocije istaknutih srpskih pjesnika i pisaca.

(IN4S)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.