Bugarska traži od Skoplja da odustane od termina “makedonski jezik”

Bugarska traži od Skoplja da odustane od termina “makedonski jezik”

Bugarska vlada osvojila je odluku kojom se postavljaju “crvene linije” za pregovore Sjeverne Makedonije sa EU, javljaju mediji u Skoplju i Sofiji. Traži se da Skoplje odustane od termina “makedonski jezik”.
09/10/2019 – 22:04 Fos Media 180
Vlada Bugarske usvojila je dokument kojim se definišu uslovi za pregovore Sjeverne Makedonije sa Evropskom unijom, uključujući i želju Sofije da Skoplje prestane da koristi termin makedonski jezik.

Istovremeno, bugarska vlada podržala je početak pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije sa EU, navodeći da bi razdvajanje ta dva slučaja predstavljalo podrivanje stabilnosti u regionu.

U vezi s jezikom, da se koristi fraza – zvanični jezik Republike Sjeverne Makedonije, a da se, ukoliko je neophodno, uz termin makedonski jezik svaki put doda i objašnjenje – u saglasnosti sa Ustavom Republike Sjeverne Makedonije, navodi se u tekstu koji je objavio bugarski dnevnik Trud.

Dnevnik objašnjava i da je stav bugarske vlade da je ustavni jezik u Sjevernoj Makedoniji u stvari proizvod evolucije bugarskog jezika i dijalekata tog jezika.

Bugarska je tražila i da se iz udžbenika izbace formulacije poput “bugarski fašistički okupator”, kao i da se rehabilituju “sve žrtve komunizma”.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *