Bugarska najavila protjerivanje ruskih diplomata zbog špijunaže

1

Vlasti Bugarske namjeravaju da proglase ruske diplomate za persone non grata zbog špijunskog skandala, rekao je premijer te zemlje Bojko Borisov.

“Ponovo moramo da proglasimo ruske diplomate za nepoželjne osobe“, rekao je premijer komentarišući privođenje šest osoba u Bugarskoj zbog sumnji da se bave špijunažom u korist Rusije, prenosi RBK.

Borisov je istakao da je operacija specijalnih službi Bugarske vrsta demonstrativne akcije kojom se poziva da se prestane sa špijunažom u Bugarskoj.

“Družba je družba, mi smo to demonstrirali, između ostalog, i po pitanju gasovoda ‘Balkanski tok’, ali špijunirati naše mogućnosti u NATO-u… Ne dajući političke ocjene, još jednom zahvaljujem našim specijalnim službama i uvjeravam vas da ćemo na sličan način, metodički, u svakom ovakvom slučaju čvrsto braniti našu bezbjednost i nezavisnost“, rekao je Borisov.

Borisov je, međutim, takođe rekao i da Sofija i Moskva ostaju privrženi partnerskim odnosima po čitavom nizu pitanja.

Tužilaštvo Bugarske saopštilo je 19. marta da je privedena grupa ljudi koji se sumnjiče za špijunažu u korist Rusije. Pritom tvrde da su među uhapšenim i vojna lica, kao i predstavnici Ministarstva odbrane ili vojne obavještajne službe. Bugarska strana je saopštila da je uhapšena i supruga navodnog organizatora grupe, koja je imala bugarsko i rusko državljanstvo, i koja je navodno „uživala poverenje ruskih diplomata“.

Ruska ambasada je saopštila da računaju na depolitizaciju tog slučaja, ističući da istraga još nije završena, a sve optužbe protiv Rusije su spekulacije.

1 Comment
  1. NIKO99 komentariše

    Kakav budalaština, sve tajne Bugarske zna NATO pa je nejasno o čemu ovaj priča. Glup, Gluplji, Najgluplji. Dok protjeruju Ruse priprema se odvajanje južne Bugarske i pripajanje Turskoj. Moraju sastaviti Tursku sa Islamskom Makedonijom, Velikom Albanijom i Islamskom Bosnom. Nadam se da Crna Gora neće biti dio ovog Islamskog Kluba.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.