Budva: Maloljetnik osumnjičen da je proganjao vršnjakinju

0

Budvanska policija je podnijela krivičnu prijavu državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilšatvu u Kotoru protiv maloljetnog V.R. (14) zbog osnovane sumnje da je neovlašćeno prikupljao i korišćenje ličnih podataka i proganjao maloljetnu B.R. iz Budve i krivično djelo ugrožavanje sigurnosti na štetu M.P. iz Podgorice.

“Osumnjičeni maloljetnik je od 17. februra neovlašćeno pribavio i upotrijebilo podatke maloljetne B.R. u svrhu za koju nijesu namijenje, i to na način što je sa njenog privatnog naloga sa jedne društvene mreže preuzeo fotografije i video snimke i napravio više lažnih profila bez njene saglasnosti i objavljivao preuzete materijale. Osim toga, sumnja se da je V.R. u navedenom periodu ugrozio sigurnost maloljetne B.R. na način što je na društvenoj mreži sa lažnog profila pod njenim imenom objavio da je ona nestala, kao i da će objava o njenom nestanku biti istinita, proganjao, snimao i objavljivao snimke društvenoj mreži o njenom kretanju, a potom tekstualnim opisom na snimcima i fotografijama sa njenim likom prikazivao gdje se maloljetna B.R. nalazi u tom trenutku”, navode iz policije.

Krivično djelo ugrožavanje sigurnosti na štetu M.P. osumnjičeni je izvršio 10. aprila i nastavio u narednom periodu vršenje ovog djela, na način što je, sumnja se, sa lažnog profila sa imenom B.R. javno objavljivao fotografije M.P. koje su pratili tekstualni opisi prijeteće sadržine.

Maloljetni V.R. je vršenjem ovih djela izazvao osjećaj ugroženosti i strah od napada na život i tijelo kod maloljetne B.R. i njene porodice i M.P. Ovi događaju su izazvali i uznemirenost javnosti.

“Uzimajući u obzir to da se radi o krivičnom djelu proganjanja na štetu maloljetnog lica, službenici Centra bezbjednosti Budva su sa posebnom pažnjom, nakon izvršenih analiza od samog zaprimanja prijave, pristupili preduzimanju mjera i radnji u cilju rasvetljavanja krivičnog djela. Policija je izvršila pretres stanova i drugih prostorija na nekoliko lokacija, kao i informaciono – tehnološka vještačenja više elektronskih uređaja”, dodaju oni.

Tokom trajanja cijelog predmeta bili su uključeni i pripadnici Grupe za sprečavanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala.

Pripadnici policije su preduzimali niz aktivnosti sa posebnim akcentom na zaštiti maloljetne djevojčice.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.