Budva blokirala Brkovićevu oronulu zgradu

0

Opština Budva blokirala je oronulu zgradu nekadašnjeg Jugoslovenskog rječnog brodarstva, vlasništvo podgoričke kompanije “Vektra Montenegro“ biznismena Dragana Brkovića zbog nagomilanog poreskog duga od 212.000 evra.

Na atraktivnu nekretninu na samom šetalištu, na sto metara od Staroga grada, 8. februrara Uprava loklanih javnih prihoda Opštine Budva upisala je hipoteku, kako bi se osigurala da će kompanija “Vektra“ izmiriti dug za porez na nepokretnost.

“Hipoteka u ukupnom iznosu od 212.406,38 evra za porez na nepokretnost u korist Opštine Budva – rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja (hipoteka) Uprave lokalnih javnih prihoda, svojina DOO ‘Vektra Montenegro’ Podgorica“, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid. Hipoteka je upisana na jednospratnu zgradu sa potkrovljem od 321 kvadrata, i plac od oko 3.000 kvadrata.

Blokiranje imovine poreskih dužnika, Upravi lokalnih javnih prihoda Opštine Budva omogućava Zakon o lokalnoj administraciji.

“Poreski organ pokreće postupak prinudne naplate donošenjem zaključka o prinudnoj naplati poreske obaveze. Radi obezbjeđenja poreskog potraživanja, na imovini poreskog obveznika može se zasnovati založno pravo. Pod prinudnom naplatom poreske obaveze iz imovine poreskog obveznika podrazumijeva se pljenidba i prodaja imovine (pokretne ili nepokretne) poreskog obveznika i korišćenje sredstava dobijenih prodajom ili drugim postupkom za naplatu poreske obaveze”, propisuje taj zakon.

Samo tokom minulih dvije i po godine, na više od stotinu nepokretrnosti, stanova, zemljišta, kuća, vila… poreskih dužnika, upisane su hipoteke na zahtjev Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva.

Brković, blizak političkom vrhu DPS-a, trgovao je za tri miliona eura tu atraktivnu imovinu od Beograđanina Nenada Đorđevića, nekadašnjeg visokopozicioniranog funkcionera srpke vladajuće partije JUL.

Godinama je Đorđević, koji je bio i vlasnik zemljišnog kompleksa na ostrvu Sveti Nikola, a koga je potom prodao sprskom biznismenu Stranku Subotiću Canetu, namjeravao da od JRB-a napravi hotel, izgradi omanju marinu i ostale prateće sadržaje za visokoplatežnu klijentelu. Međutim, kako mu to nije bilo dozvoljeno, jer nije bio donijet planski dokument, odlučio se da je proda. Na scenu stupa, tada u zenitu poslovnog uspjeha, podgorička kompanija “Vektra”.

Međutim, ni Brkoviću nije pošlo za rukom da odmah, u vrijeme investicionog buma, kada su mnogi inostrani biznismeni bili i te kako zainteresovani za ulaganje u Budvu, realizuje svoje vizije. Na svome sajtu “Vektra” je ranije imala detaljnu razradu svih projekata koje namjerava da realizuje, pa između ostalih i planove za JRB.

Kompanija je planirala da izgradi ekskluzivni turistički kompleks veličine 15.000 kvadrata.

Od toga je ostala samo kompjuterska animacija, a nekada jedna od ljepših građevina u Budvi postala je ruglo, javni toalet i skrovište za beskućnike. Zgrada JRB i zemljišni kompleks godinama unazad se nalaze pod hipotekama banki, na ukupno 60 miliona eura, koliko je Brkovićeva kompanija uzela kredita.

Brković se proteklih dana pominje u nekoliko afera koje ispituje Specijalno državno tužilaštvo, pa je nedavno saslušan od istražitelja zbog sumnje da je nezakonito trošio novac koji je njegova firma dobila od kredita iz Abu Dabi fonda.

SDT privodi kraju i istragu oko nepoštovanja ugovora o kupoprodaji nekadašnjeg državnog preduzeća HTP „Boka“ Brkoviću, gdje se sumnja da je država, navodno oštećena za oko 50 miliona evra.

Predlagano da Opština oduzme zgradu JRB

Opština Budva treba da ekspropriše Brkovićev JRB i adaptira ga u rezidnecijalni objekat za protokolarne i potrebe Grad teatra, a dio prostorija bi bile ustupljenje za premještanje Muzeja grada Budve.To je bio zahtjev tada vladajuće Crnogorske, koji je sredinom aprila 2019, dok su bili u koaliciji sa DF i Demokratama predat skupštinskoj službi. Odluka o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju zgrade i zemljišta nikada se nije našla na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja. Procjene Crnogorske tada su bile da bi Opština mogla da za eksproprijaciju izdvoji šest miliona eura.

Blokirali mu i zemlju u Bečićima

Uprava lokalnih javnih prihoda krajem prošle godine blokirala je i zemljišni kompleks od 6.100 kvadrata u Bečićima, vlasništvo ofšor firme “Anotech Corporation”, registrovane na Britanskim Djevičanskim Ostrvima iza koje stoji biznismen Dragan Brković, na ime poreskog duga od stotinu hiljada eura. “Hipoteka u ukupnom iznosu od 100.743,62 evra za porez na nepokretnost u korist Opštine Budva, na osnovu rješenja o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda“ navodi se u listu nepokretnosti. Švajcarska institucija NLB Interfinanz AG iz Ciriha objavila je počekom jula prošle godine prodaju atrktivne parcele za 1,4 miliona eura zbog milionskog duga Brkovićeve “Vektr”e. „Vektra Montenegro“, tražila je prije dvije godine od Opštine Budva da joj izda urbanističko-tehničke uslove (UTU) za taj zemljišni kompleks, preko puta njihovog odmarališta “Alet“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.