Budite oprezni sa energetskim pićima, mogu ubrzati i opadanje kose

0

Ako već godinama svakodnevno konzumirate energetska pića, nemojte se iznenaditi ako primjetite da vam kosa sve više opada. Prema riječima hirurga za transplantaciju kose, ovi napici navodno mogu da prouzrokuju ćelavost.

Iako neka energetska pića sadrže sastojke koji su dobri za rast kose, uključujući vitamine i minerale, prekomjerna konzumacija bi mogla imati suprotan efekat.

„Ova energetska pića mogu biti dobra u umjerenim količinama, ali ako ih previše pijete, mogu direktno izazvati veći rizik od gubitka kose ili loše uticati na opšte zdravlje“, rekao je hirurg dr Abdulaziz Balvi. On objašnjava da prekomerni unos energetskih napitaka može da dovede do velikih količina kofeina, vitamina i selena u organizmu.

„Selen i vitamin A su toksični za kosu kada se uzimaju u velikim dozama, a takođe mogu biti okidač za alopeciju areatu, bolest u kojoj imuni sistem greškom cilja ćelije dlake, što znači da počnu da ispadaju“, dodao je.

Neka energetska pića mogu da sadrže 113 odsto preporučenog unosa vitamina A i 100 odsto selena. Pored toga, mnogi mogu imati do 150 miligrama kofeina, skoro duplo više od crne kafe, kao i skoro 30 grama šećera po konzervi/flaši, prenosi „Dejli mejl“.

Uzimajući u obzir da je odraslima preporučeno da konzumiraju samo 30 grama šećera koji se dodaje u hranu/pića dnevno, to znači da jedno energetsko piće može činiti preko 90 odsto dnevnog unosa.

Dok umjereni nivoi kofeina mogu podstaći rast kose, dr Balvi kaže da previše kofeina može dovesti do povećanog stresa i hormonske neravnoteže, koja može oštetiti folikule dlake. Stoga, konzumiranje ovih pića može da podstakne gubitak kose, a ujedno da pogoršaju i druge zdravstvene probleme zbog kojih muškarci mogu da oćelave.

Na primjer, visok sadržaj šećera u napitku mogao bi da doprinese gojaznosti i dijabetesu, a oba su povezana sa gubitkom kose kod muškaraca.

Hirurg se osvrnuo i na jednu kinesku studiju, koja je pokazala da muškarci koji konzumiraju slatka pića, uključujući energetska pića, imaju 42 odsto veće šanse da izgube kosu.

Iako je studija sugerisala ovu potencijalnu vezu između slatkih pića i gubitka kose, autori napominju da nisu mogli dokazati da konzumiranje takvih napitaka dovodi do toga da ljudi direktno gube kosu. Navedeno je i da je prekomerna konzumacija energetskih napitaka pokazatelj nezdravog načina života i loše ishrane koji takođe mogu doprinijeti gubitku kose generalno, a ne da ga direktno uzrokuju.

„Prihvatljiva količina je u prosjeku pet do sedam energetskih pića sedmično. Iznad ovog iznosa postoji opasnost od ozbiljne štete po zdravlje“, rekao je dr Balvi.

Međutim, za sada nije dovoljno istražen direktan uticaj energetskih pića na opadanje kose, ali hirurzi upozoravaju da ova navika može samo donijeti više štete po kosu i zdravlje, tako da je u svakom slučaju bolje odreći se ili smanjiti konzumaciju ovih napitaka.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.