Brnabić: U doba pandemije u Srbiji podjednako teška borba sa lažnim vijestima

1

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas je izjavila da je u doba pandemije u Srbiji podjednako teška borba sa lažnim vijestima koje se stalno plasiraju u medijima, koliko i sa samom pandemijom.

Na digitalnoj konferenciji pod nazivom ”Razmislite kritički, kliknite mudro: Medijski i informaciono pismeni građani!”, u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Unesko, premijerka Srbije je učestvovala na prvom od dva panela, koji su predstavljali dvije celine i važne teme koja se tiče medijske pismenosti u cijelom svijetu.

Brnabić je istakla da je ponosna zbog bliske saradnje sa Unesko po svim pitanjima i podsetila da je prva konferencija ovog sadržaja održana 2020. godine, takođe pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

– Tom prilikom je Ministarstvo kreiralo vodiče za medijsku pismenost i realizovalo mnoge značajne radionice za učitelje i roditelje. Danas imamo drugo izdanje konferencije za sve nastavnike i ljude iz obrazovanja, da bismo istražili i jedan poseban problem, koji se tiče lašnih vijesti. Svesni smo da živimo u veoma teškim i mučnim vremenima, ali ona nisu takva samo zbog situacije sa virusom Kovid 19, već se odnosi i na pojavu “fake news” – lažnih vesti koji se plasiraju svuda, u medijima, posebno na društvenim mrežama – objasnila je premijerka.

Kako je dodala, “na taj način borba protiv pandemije postaje dvostruko teža, jer se moramo oduprijeti svim tim vijestima kojima nas bombarduju”.

– Vlada je možda mogla da učini mnogo više u najvažnijem poslu Srbije u ovom trenutku, a to je spasavanje što više života od korona virusa. Umjesto toga trošili smo veliki dio energije na suprotstavljanju toj poplavi lažnih vijesti – kazala je Brnabić.

Premijerka ističe da je edukacija najlakši način za suprostavljanje ljudi lažnim vijestima.

1 Comment
  1. Горан К. Нови Сад komentariše

    Vlada Srbije i njeni mediji jedini generišu lažne vesti i šire paniku. Ne sećam se da je ova osoba ikad izrekla istinu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.