Brnabić: Put Srbije – mir, saradnja i zajednički prosperitet

Brnabić: Put Srbije – mir, saradnja i zajednički prosperitet

Privredni rast i razvoj u 21. vijeku mogu se postizati isključivo u saradnji sa drugim državama, a ne na njihov račun, poručila je na otvaranju Sajma izvoza u Šangaju predsjednica srpske vlade Ana Brnabić i istakla da je Srbija važno čvorište inicijative “Pojas i put”. Kineski predsjednik Si Đinping poručio da je ekonomska globalizacija istorijski trend koji se ne može zaustaviti.

Premijerka Srbije je, uz predsjednika Kine Si Đinpinga, Francuske Emanuela Makrona, grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i premijera Jamajke Endrua Holmesa, jedan od glavnih govornika na otvaranju Sajma Ekspo, koji je okupio oko 150 zemalja i regiona i 3.000 kompanija koje se predstavljaju na 400.000 kvadratnih metara izložbenog prostora.

Brnabićeva, koja se juče sastala sa Sijem, poručila je da je Srbija, jasno i nedvosmisleno napravila svoj izbor – put mira i saradnje i put opšteg i zajedničkog prosperiteta.

– Naše strateško opredjeljenje je da, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, svakodnevno menjamo sebe i neprestano gradimo partnerske odnose sa što većim brojem država u svijetu, aktivno radeći na rješavanju otvorenih pitanja u našem regionu – istakla je premijerka Srbije.

Takva politika je ne samo vrijednosno ispravna već, kako je naglasila, donosi i konkretnu korist za građane, privredu, ali i partnere Srbije.

Brnabićeva je istakla da Vlada Srbije želi da dodatno produbi saradnju sa Kinom, i da dve zemlje dele istu ekonomsku viziju 21. veka – viziju održivog razvoja, ekonomske međuzavisnosti, balansirane trgovine, miroljubive i uzajamno korisne saradnje.

– I da naprijed, svi mi, možemo samo zajedno – poručila je Brnabićeva.

Ona je primijetila da se ovogodišnji sajam u Šangaju održava u vreme kada se svjetska ekonomija i međunarodna trgovina nalaze na raskršću, a pred svima se nalazi suštinski izbor između dvije vizije, odnosno dvije paradigme međunarodnih ekonomskih odnosa u 21. veku.

Na jednoj strani je, ističe, put miroljubive koegzistencije, saradnje i zajedničke budućnosti, koji podrazumijeva dalju globalizaciju, jačanje ekonomske međuzavisnosti, dijalog među civilizacijama i intenziviranje međuljudskih veza.

Na drugoj strani su, kaže, protekcionizam, carinske i necarinske barijere, trgovinski ratovi.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *