Brnabić: Histerija u prištinskoj političkoj javnosti i medijima je primjer apsurda, Srbi sa Kosova će uvijek imati punu podršku u borbi za mir

0

Predstavnici  Srba sa Kosova i Metohije su odlukom da suspenduju svoje učešće u privremenim institucijama samouprave u Prištini jednostavno samo stali u odbranu međunarodnog javnog prava i Briselskog sporazuma, saopštila je danas predsjednica Vlade Ana Brnabić.

„Ovime je naš narod na Kosovu i Metohiji poručio da samo želi mir, da vjeruje u vladavinu prava i da vjeruje u sve one partnere iz međunarodne zajednice koji su učestvovali u postizanju različitih sporazuma tokom proteklih godina – prije svega Briselskog sporazuma kao Prvog sporazuma o normalizaciji, a onda i svih ostalih sporazuma, koji uključuju i pitanje tablica. U svojoj borbi za mir, stabilnost, vladavinu prava i poštovanje svih potpisanih sporazuma, imaće uvijek punu podršku Vlade Srbije“, saopštila je ona.

Premijerka tvrdi da je histerija u prištinskoj političkoj javnosti i medijima primjer apsurda, jer ne samo da nije riječ o pozivanju na sukobe, već je upravo riječ o miroljubivoj i demokratskoj reakciji koja je odgovor na kontinuirano jednostrano kršenje sporazuma, nepoštovanje kako Srba na Kosovu i Metohiji, tako i Evropske unije koja je garant Briselskog sporazuma.

„Paralele koje ekstremisti u Prištini povlače sa Ukrajinom i Donbasom su neukusne, neprimjerene i nesuvisle, ali dovoljno cijelom svijetu govore o onima koji ih koriste. Srbi na Kosovu i Metohiji su tokom prethodne decenije pokazali trpeljivost i tolerantnost, upravo zato što žele mir i zato što vjeruju u vladavinu prava. Svake godine se broj napada na Srbe povećavao, nelegalno im je oduzimana imovina, rijetki povratnici su najbrutalnije maltretirani i ponovo protjerivani, nevini ljudi hapšeni i osuđivani suprotno Briselskom sporazumu, doživjeli su i da im je pravo glasa, kao osnovno demokratsko pravo uskraćeno, i ni jednom nisu reagovali na način da ugroze mir. Sada su, jednostavno, satjerani u ćošak i i dalje se služe samo i isključivo demokratskim sredstvima u borbi za goli opstanak“, podvukla je Brnabićeva.

„Još jednom – jedino što žele je da vide implementaciju potpisanih sporazuma, i ništa više od toga.  Vlada Republike Srbije ostaje čvrsto opredeljena za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i stoji uz naš hrabri i dostojanstveni narod na Kosovu i Metohiji“, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.