20. 10. 2018. - 0:36

FLEŠ

Britanska obavještajna služba planira nemire na Balkanu: MI6 otvara centar i u Podgorici!

Britanske obavještajne službe planiraju otvaranje svojih centara u Sarajevu i Podgorici, sa ciljem slabljenja pozicije Rusije na ovim prostorima, saznaje Borba. Logistički i operativni centar je već zaživio u Sarajevu, a na jesen se planira otvaranje istog i u Podgorici. Ofanziva agenata MI6 ima strateško uporište u težnji da se medijskim i operativnim djelovanjem oslabi uticaj na Balkanu.
Mete napada obavještajaca su Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, predsjednici Srbije i Republike Srpske, zbog svojih veza sa Rusijom, ali i Turskom.
Kao što je Borba već pisala politički zaokret Mila Đukanovića i pokušaj otopljavanja odnosa sa Rusijom koordinisano je sa diplomatijom Velike Britanije, kako bi se izvršio dodatni pritisak na Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije i oslabila njegova liderska pozicija na Balkanu. Đukanović je dobio blagoslov Britanaca i njihove službe, koja je inače i kreirala aferu “državni udar”, da se preko Crne Gore destabilizuje Vučić i Srbija. Upravo je Vučić nakon tih saznanja zahladnio odnose sa zvaničnom Crnom Gorom. Sve političke i svake druge akcije crnogorskih vlasti direktno su koordinisane iz Londona i to više nije nikakva tajna.
“Crna Gora je poligon MI6 za rušenje legitimno izabranih vlasti u Beogradu i Banjaluci. Isti ovakav scenario je viđen 2000. godine, kao i godinama ranije, kada je upravo preko Podgorice, rušena vlast u Beogradu. Obavještajna služba MI6 i sada planira isti scenario, samo što sada žele da budu direktno prisutni na terenu, kroz otvaranje svojih centara, kaže naš sagovornik.
Normalizacija odnosa sa Rusijom, koju najavljuje Đukanović, nakon teških optužbi da je Moskva planirala krvoproliće u Crnoj Gori, kao i uvođenja sankcija Moskvi, je taktika Britanaca u obračunu sa Vučićem. Oni žele da u narednih godinu, dvije, Đukanovića, koji u međuvremenu treba da ispegla odnose sa Moskovom, proglase za lidera regiona, i u tom cilju je i krenula priča oko normalizacije odnosa sa Rusijom. Ovo iz razloga jer Britanci ne kontrolišu Aleksandra Vučića koji ima odlične veze i sa Moskovom i sa Vašingtonom, od svih lidera na Balkanu, što njima i njihovoj službi remeti planove na ovim prostorima.
Za Britance je opasan Vučić, jer uporno poziva na saradnju država u regionu zarad bolje zajedničke budućnosti, dok je britanskoj službi primarni cilj da ovo područje i dalje ostane nestabilno.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *