Bratska pomoć: Borovnić Bojović će sa srpskim zvaničnicima dogovarati isporuku vakcina iz Srbije

6

Mnistarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović predvodiće delegaciju Crne Gore koja će od 23. do 25. marta boraviti u zvaničnoj posjeti Srbiji.

U Informaciji Vlade se navodi da će se Borovinić-Bojović sastati sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i ministrom zdravlja Srbije Zlatiborom Lonačerem.

“Posjeta i održavanje sastanaka imaju za cilj razmjenu mišljenja o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u dvijema državama o iskustvima Republike Srbije u eri epidemije na globalnom nivou, zbog zarazne bolesti COVID-19, te i dogovor između dvije države o uzajamnoj saradnji i rezumijevanju u ovoj izuzetno teškoj epidemiološkoj situaciji, kako na globalnom nivou, tako i u Crnoj Gori i Republici Srbiji”, navodi se u Informaciji.

Pored Borovinić-Bojović u delegaciji Vlade biće i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Veljo Čađenović i generalni sekretar u Vladi Crne Gore Božo Milonjić.

“Kroz program sastanaka predviđeno je međusobno upoznavanje sa trenutnim i eventualno budućim problemima u prevenciji, zaštiti i liječenju građana od zarazne bolesti COVID-19. U tom smislu a na najavu Republike Srbije da u toj državi uskoro počinje proizvodnja vakcine protiv zarazne bolesti COVID-19, usaglašavanje oko mogućnosti nakon proizvodnje da Crna Gora nabavku vakcina za ubuduće a nakon proizvodnje iste i stavljanja u promet sa svim neophodnim elementima o validnosti i registraciji lijeka, Crna Gora bude u prilici da u skladu sa ugovorenim obavezama dobija isporuku vakcina od Republike Srbije, koja će pretpostavka je biti moguće i finansijski jeftinija za crnogorsko tržište. To ne znači, da Crna Gora teži da nabavi samo jeftiniju vakcinu, već isključivo kvalitetnu, ali uz činjenicu da je Crna Gora teritorijalno najbliža zemlji koja će uskoro biti proizvođač vakcine, daje za pravo da troškovi budu mnogo manji, a posebno kada su u pitanju, između ostalog, i troškovi transporta do Crne Gore”.

Dodaje se da će poseban osvrt tokom susreta delegacije biti pružanje uzajamne pomoći u nabavci medicinske opreme i medicinskih sredstava, a proizvode se u Republici Srbije.

“Gdje bi se prije svega akcenat stavio na medicinsku opremu za zdravstvene radnike koja je neophodna u svim covid centrima, ne samo u našoj državi, već i na globalnom nivou, kako bi se obezbijedila potpuna zaštita zaposlenih u zdravstvenim ustanovama. S tim u vezi, stanje u Crnoj Gori u ovoj epidemiološkoj situaciji i potrebe zdravstvenog sistema biće prezentovano delegaciji Republike Srbije, što očekujemo i da u potpunosti budemo informisani o svim segmentima epidemioloških mjera i preduzetim mjerama i aktivnostima sa mogućnošću davanja punog doprinosa Republike Srbije zdravstvenom sistemu Crne Gore, uz obostrano razumijevanje i dogovaranje oko potreba pružanja uzajamne podrške tokom pregovora”, piše u Informaciji.

6 Comments
 1. t-rex komentariše

  Napokon nesto razumno da covjek procita.

  17
  2
  1. Boka di Cataro komentariše

   Ko živ ko mrtav do tada.

   3
   4
 2. Ivi komentariše

  Budi, ali bi prvo čuli postavljanje kadrova u Nikšiću. Ako im je u interesu primiće te, ako nije šetaj makar.

  6
  1
 3. Ivi komentariše

  Dritan će napraviti haos, Zdravko treba da pljune preko tarabe još jednom, Željko Ivanović da mu pomogne, a ekspertica da odšeta.

  5
  1
  1. Misliti crnogorski komentariše

   Sta je ovoj zeni? U religioznom i nacionalistickom zanosu izgubila je zdrav razum.

   1
   6
   1. tako stoje stvari komentariše

    Žena je vrhunski ljekar i humanista, koja mora da misli na vrijeme o zdravlju takvi budala poput tebe….Srbija kreće sa proizvodnjom vakcina, i treba na vrijeme ugovoriti posao, ne radi se prase uoči Božića, kako su ono govorili stari,
    Da su radijator, krtola i avetni Jevto na vrijeme ugovarali kupovinu vakcina, danas bi svi bili vakcinisani, izašli bi iz ovog čuda, ne bi ovoliki svijet umirao.
    Srbija preko 2 000 000 vakcinisanih, pa ti vidi dje će ići, od koga će potražit pomoć, da neće možda u Brisle ko Dritan ?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.