Branka Bošnjak traži ukidanje varijabila: Vlast nezakonito sebi podijelila pare

0

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak zatražila je od predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i Administrativnog odbora da donesu odluku o ukidanju varijabila koje su poslanicima vladajuće koalicije dodijeljene uz decembarske plate u iznosu od 80 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori. Ona je danas podnijela zahtjev za poništenje Odluke o varijabilnom dijelu zarade za poslanike, kao i poništenje Rješenja o isplati varijabilnog dijela zarade za decembar 2017. godine. Odluka i Rješenje su, smatra ona, ništavni i nezakoniti pravni akti koji nijesu smjeli proizvoditi pravno dejstvo.
Navedena odluka je ništavna, odnosno nezakonita iz sledećih razloga:
1. Shodno Ustavu Crne Gore (čl. 146 st 1) Odluka je mogla stupati na snagu najranije osmog dana od dana objavljivanja. Ova Odluka je stupila na snagu danom donošenja. Dakle suprotno ustavnom određenju Odluka je stupila na snagu danom donošenja.
2. Nejasno je na osnovu kojeg se pravno valjanog propisa Odluka Generalnog sekretara Skupštine objavila u Službenom listu Crne Gore.
3. Generalni sekretar nije imao ni jedno zakonsko ovlašćenje da donese navedena akta. To znači da akta donesena od nadležnog organa i lica su apsolutno ništavna i ne mogu proizvoditi pravno dejstvo.
4. I Odluku i Rješenje je donijelo isto lice čime je povrijeđen princip dvostepenosti postupka.
5. Kolegijum Predjsenika Skupštine svoje nadležnosti crpi iz člana 26 Poslovnika. U okviru tih nadležnosti nema onih koje Sekretar naziva “saglasnost Kolegijuma” i “predlog Kolegijuma”. Takve nadležnosti ne postoje za krčmljenje novca.
6. Navedenim “aktima” prekršena je odredba člana 21 st 1 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Naime, da bi poslanici imali pravo na varijabilni dio zarade trebalo je da su “ostvarili izuzetne rezultate i kvalitet rada”.
7. Administartivni odbor Skupštine Crne Gore u okviru svojih nadležnosti ima i odredbu koja glasi: “Donosi bliže propise kojima se uređuju pojedina pitanja ostvarivanja prava i dužnosti poslanika i funkcionera…. te utvrđuje druge naknade za zaposlene u službi Skupštine”. U ovom slučaju Odbor se nije bavio pojedinim pitanjima, ali je zato poslove preuzeo Generalni sekretar Skupštine. On na to nije imao pravo. Na osnovu svega navedenog postoje svi zakonski razlozi da se Odluka o varijabilnom dijelu zarade za poslanike, kao i Rješenje o isplati varijabilnog dijela zarade za decembar 2017. godine ponište i proglase nevažećim. Bonuse su dobili i zaposleni u skupštinskim službama, ali za DF to nije sporno, već žele ukidanje odluke za isplatu varijabila za poslanike vladajuće strukture, jer sprovoditi restriktivnu finansijsku politiku koja je direktno udar na građane, a nagrađivati ljude koji sprovode tu restriktivnu politiku elementarno nije fer, nije pošteno, piše se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.