Brajović žali: Sa SPC smo trebali da se obračunamo odmah poslije referenduma

2

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović rekao je da je opozicija u Crnoj Gori svjesna da vladajuća koalicija bolje stoji prema svim anketama, te da ne postoji nijedno zakonodavstvo koje bi opozicionim partijama moglo obezbijediti izbornu pobjedu. Smatra da je crkveno pitanje trebalo rješavati odmah nakon referenduma, i poručuje da je vlast spremna za razgovore s opozicijom, ali bez ucjena.

Brajović je, gostujući u Jutarnjem programu , rekao da u susret izborima nikada ne postoji idilična slika između vlasti i opozicije.

On je, povodom 14 godina od usvajanja Deklaracije o nezavisnosti Crne Gore, rekao i da 14 godina od referenduma, istorijski gledano, nije dugo vrijeme, navodeći da za sve što smo uradili od 2006-e “možemo biti mirni i čekati sud građana, vjerujući da nijesmo iznevjerili ni njih, ni same sebe”.

Odgovarajući na pitanje kako vidi Crnu Goru za pet ili deset godina, Brajović je rekao kako vjeruje da će ona biti po mjeri njenih građana.

“Mislim da će biti takva kakvu žele njeni građani, a pred građanima su dvije mogućnosti: da li da se vrate nazad ka nekoj klerikalnoj snishodljivoj zajedinici, koja će da leluja na vjetru i bude vođena interesima drugih država ili da nastavi putem građenja moderne i razvijene države, koja je sve poželjnija turistička destinacija”, rekao je Brajović.

Govoreći o političkoj situaciji u Crnoj Gori u susret parlamentarnim izborima, Brajović je rekao da formalno postoji želja svih za razgovorom i pronalaskom rješenja.

“Neko pokazuje odgovornost, a neko neodgovornost u svemu tome”, rekao je Brajović, podsjećajući da je u ponedjeljak organizovao sastanak sa liderima političkih partija, kojem su prisustvovali samo predstavnici vladajućih stranaka: “Tada sam rekao da je to odgovorno ponašanje”.

Napominje da je vlast otvorena za razgovore, ali bez ucjenjivanja.

Brajović je pohvalio Jutarnji program Televizije Crne Gore u vrijeme epidemije koronavirusa i emisiju “Korona ostani doma”, koju je vodio i uređivao Nebojša Šofranac. Šef crnogorskog parlamenta je rekao i da je to najbolja emisije te vrste, koja se emitovala u regionu.

On smatra i da u crnogorskoj opoziciji “nema dovoljno odgovornosti da se dogovorimo”.

“A brzo se možemo dogovriti o izmjenama izbornog zakonodavstva”, uvjeren je Brajović, koji je rekao da Crna Gora ima dobro zakonodavstvo, koje je pozitivno ocijenjeno, a po kojem su održani posljednji izbori.

Kad je riječ o parlamentarnim izborima, Brajović kaže da je zadnji rok 18. oktobar, ali da termin izlaska na birališta još nije određen.

“I pored toga što imamo sve pretpostavke za sprovođenje izbora, spremni smo uvijek da se dogovorimo da poboljšamo izborno zakonodavstvo i poboljšamo izborni ambijent”, rekao je Brajović.

Predsjednik crnogorskog parlamenta komentarisao je i problem nastao nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti:

“Kad imate problem bilo koje vrste, onda je razgovor jedino rješenje, i to bez ucjena. Ako smo pristojno društvo, onda i razgovor bez kletvi. U takvom ambijentu treba da razgovaramo o svemu. Smatram da se može razgovarati samo o modalitetima primjene tog zakona”.

Podsjetio je i da je zakon donešen poslije 42 godine, ali i da je trebalo smoći snage i odgovornosti i sva ta pitanja ranije razmatrati.

“Bolje je problem rješavati prije nego kasnije. Da li će svi biti zadovoljni, očigledno neće, ali sve ovo je trebalo riješiti poslije referenduma”, kazao je Brajović.

On smatra i da je veliki problem što u Crnoj Gori ima poslanika koji kažu da bi državu radije vidjeli u zajednici s nekim drugim.

“Trebalo bi da zajedno svi uradimo mnogo više. I pojedinci, i institucije, da bi državu za koju smo izgradili dobre temelje, izgradili dobre identitetske stubove”, istakao je on.

Što se tiče rokova o crnogorskom članstvu u Evropskoj unije, Brajović kaže da bi mi trebalo da radimo ono što je do nas, “a ono o čemu odlučuju drugi da nam ne oduzima vrijeme razmišljanja o tome”.

Svi zajendo, vjeruje Brajović, “moramo biti ponosni na to kako smo se ponašali u vrijeme epidemije koronavirusa”.

“Tek nas čeka suočavanje s posljedicama ekonomske krize usljed posljedica koronavirusa”, rekao je Brajović.

2 Comments
 1. PgCG komentariše

  Е дмећару распали, рђо зарђала, шљаму усташки, ти ћеш са неким да се обрачунаваш,рођена сестра те се одрекла лоповчино…знамо сви како си ушао у парламент, дпс је чекао до 18h да би гласали фантом бирачи гласали да уђеш у парламент…јадо јадни…пу !!!

  17
  1
 2. Kafanski filozof komentariše

  Brajovicu ustaso, pricas samo iz svojih interesa, lazes narod u oci dok ih pljackas !
  Da ste se tada obracunali ne bi bio danas na toj funkciji !.
  Budi srecan sto narod tek sada ustaje da trazi pravdu!.
  Mogli ste 30 godina nesmetano da pljackate !.
  Vise necete !.
  Tik,tak,tik,tak !.

  15
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.