Brajović zakazao sjednicu: Demokrate i URA ulaze u Odbor

0

Kolegijum predsjednika Skupštine dogovorio je da se sjutra održi posebna sjednica parlamenta na kojoj bi bile usvojene izmjene odluke o formiranju Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, saznaju “Vijesti”.

U izmjenama odluke, čiji je formalni predlagač predsjednik parlamenta Ivan Brajović, predviđa sa da Odbor dostavi parlamentu izmjene izbornih zakona do 31. oktobra, umjesto do 30. septembra kako je ranije bilo predviđeno.

“Predloženom izmjenom predlaže se dodatno vrijeme kako bi se Odbor, imajući u vidu kompleksnost zadataka koji su u njegovoj nadležnosti, dodatno razmotrio i predložio odgovarajuća rješenja i način implementacije. Dodatno vrijeme potrebno je kako bi Odbor u komunikaciji sa ekspertima OEBS-a i Venecijanske komisije analizirao rješenje do kojih će doći u smislu zadovljenja evroskih stabrada”, navodi se u predlogu.

Na kolegijumu je dogovoreno da posebna sjednica parlamenta počne u 17 časova, nakon što poslanici završe glasanje o 30 tačaka dnevnog reda sa poslednjeg zasijedanja. Nakon toga vladajuća koalicija će predložiti amandmane kojima će se definisati način glasanja u Odboru i praćenje implementacije izbornih zakona. Prema ranijim najavama iz medija odluke bi se donosile samo uz podršku četiri petine članova, umjesto sa dosadašnje dvije trećine, dok bi za praćenje sprovođenja izbornih reformi bio zadužen poseban Odbor za implementaciju zakona. Dogovoreno je i da, nakon usvajanja izmjeena odluke, kroz tačku “izbori i imenovanja”u Odbor budu uključeni predstavnici Demokrata i pokreta URA.

Opozicija bojkotuje rad Odbora od novembra, kada je to skupštinsko tijelo napustio Demokratski front (DF) zbog hapšenja poslanika Nebojše Medojevića. Dok su predstavnici Demokrata i pokreta URA bokotovali rad Odbora od njegovog formiranja, navodeći da se radi “o DPS-ovom tijelu za kozmetičke promjene izbornih zakona”, nakon izbijanja afere “Koverta” to privremeno skupštinsko tijelo napustili su i predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) i posebnog kluba poslanika, uslovljavajući povratak formiranjem tehničke vlade.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.