Brajović: Ciljevi države Crne Gore i SPC su različiti

5

Zakon o slobodi vjeroispovijesti postao je dio pravnog sistema države i u periodu koji slijedi razgovaraće se o njegovoj implementaciji, a ne o drugim zahtjevima, rekao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović i ponovio da Zakon neće biti povučen.

“Jasna poruka države je da povlačenja Zakona nema i tu kompromisa ne može biti”, kazao je Brajović u intervjuu za portal Balkan Insider.

Kako je naveo, Zakon o slobodi vjeroispovijesti je usvojen i postao je dio pravnog sistema države.

U periodu koji slijedi, kako je rekao Brajović, razgovaraće se o njegovoj implementaciji, a ne o drugim zahtjevima, prenosi portal RTCG.

Kako je naveo, Srpska pravoslavna crkva (SPC) zastupa svoje i interese svojih vjernika, a država Crna Gora zastupa interese svih građana.

“Pojedini zvaničnici Crne Gore i SPC u Crnoj Gori se dobro poznaju, više puta su se sreli i tokom pripreme tog zakona i vjerujem da će predstavnici crkve prihvatiti poziv države da se o spornim pitanjima razgovara u dobroj vjeri da se problem prevaziđe u obostranom interesu”, rekao je Brajović.

On je istakao da je zakon pripreman pažljivo i dugo.

Kako je dodao Brajović, Zakon je rađen uz čvrstu saradnju sa Venecijanskom komisijom i najvažnije preporuke Venecijanske komisije su implementirane u taj pravni akt.

Brajović je kazao da nije bilo neočekivano protivljenje SPC donošenju Zakona, imajući u vidu njihov trenutni status, ambicije i podršku iz matične države.

Ključni problem je, kako je rekao, u tome što su ciljevi države Crne Gore i SPC različiti.

Brajović je kazao da je cilj države bio da zakonski uredi tu oblast, da se implementiraju temeljna ustavna načela o slobodi vjeroispovijesti i jednakosti svih zajednica pred zakonom, kao i da se potvrdi sekularni karakter crnogorskog društva i države.

“Cilj SPC je zaštita dosadašnjeg stanja, nastavak političkog angažmana među koji spada i vidljiva uporna svojevrsna negacija crnogorskog identiteta. Uz to, nastojanje da do zakonskog regulisanja ne dođe, dio je želje za nastavkom potpunog odsustva kontrole bilo čega što je u vezi sa djelovanjem, imovinom i finansijama SPC u Crnoj Gori”, rekao je Brajović.

Govoreći o protestima, Brajović je naveo da jedno od prava koje država garantuje građanima jeste i pravo na mirne proteste.

On je dodao da je Zakon izglasan ne samo voljom vladajuće većine, već i glasovima pojedinih opozicionih poslanika.

“Vjerujem da će protokom vremena i jasnim argumentima, a ne bukom i manipulacijama, većem dijelu protestanata biti jasno ono što najveći broj građana Crne Gore zna – zakon je donijet u dobroj namjeri i ne ugrožava ničije pravo za ispoljavanjem vjere na način kao i do sada”, rekao je Brajović.

Država, kako je istakao, tim Zakonom ništa ne otima.

“U skladu s tim nemam nikakvu poruku, osim da zadrže mir i dostojanstvo, da je Crna Gora država svih građana i da ćemo kao i do sada biti odlučni u zaštiti Ustava, zakona i građanskog mira i sloboda svih građana”, poručio je Brajović.

5 Comments
 1. Ivan komentariše

  Vidi Brajovicu da jos neku petlju na autoputi nisi ” zaboravio”

 2. Branko8448 komentariše

  Ovaj čovek je teška ljiga.

 3. M P komentariše

  posalji mi broj ziro racuna dati platim za ovu izjavu, kako cujem radis samo na zetone.

 4. Xoy komentariše

  Njemu vidjet ledja i biti sretan.

 5. Milov pekinezer komentariše

  Ovo je jedan brav, pa od njega se i sestra odrekla. Jadan je to zivot kad pored sebe imas onakvu manekenku da te t.ca u lijepu glavicu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.