Božović: Zakon bi bio nepovoljan po prosvjetare, ostali bi bez dodatka

0

Prema Nacrtu o izmjenama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru prosvjetni radnici izgubili bi dio dodataka pomoću kojih sada imaju neko uvećanje zarada, a sindikati bi izgubili pregovaračku moć u narednom periodu, kazao je zamjenik generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Crne Gore Radomir Božović.

„Naša Vlada još u januaru je počela da najavljuje da će do kraja juna biti donešen Zakon o zaradama u javnom sektoru. To je još 20 dana i mislim da je prekratak period da bi se taj zakon kvalitetno usvojio“, kazao je Božović gostujući u „Dobro jutro Crna Goro“ na TVCG.

Božović kaže da je mislio da će naš zakon da liči na onaj iz Slovenije i Hrvatske, ali da zapravo nema mnogo razlike sa onim trenutnim.

„Nema prevelike razlike u formi, razlika je što bi zaposleni izgubili dio dodataka pomoću kojih sada imaju neka uvećanja zarada i što bi sindikati izgubili pregovaračku moć u narednom periodu“, kazao je on.

Dodaci na zarade u prosvjeti, poručuje Božović, nijesu beznačajni, ni mali, i nijesu uvođeni tek tako već da bi se prosvjetnim radnicima povećala plata.

„To je dodatak za razredno starješinstvo, naučno zvanje nastavničko, rad u dvije ili više ustanova, dodatak vaspitačicama za vođenje knjige…“, kazao je Božović.

Božović je naglasio da je prema Monstatu prosječna zarada u prosvjeti u aprilu bila 808 eura, dok je prosječna u državi 830 eura, te da su prema tome prosvjetarima plate ispod prosjeka.

„Nijedan od tih dodataka u Nacrtu ovog zakona nije nabrojan, ispada da bi radnici primali suvu platu i ništa drugo. Suva plata bi bila manja za 20 odsto, a nekima i 30 odsto“, kazao je on.

(rtcg)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.