Božović: Srbi u Crnoj Gori su državotvorni narod, prirodno je da Srbija štiti svoju braću!

1

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović rekao je da odnose dviju država treba graditi kroz kulturu dijaloga i uvažavanja, jer “dvije bratske države treba da budu primjer najbolje susjedske, regionalne i evropske politike i saradnje”.

“Srbija Crnu Goru vidi kao samostalnu i suverenu članicu Ujedinjenih nacija, ali i kao svog najbližeg saveznika, brata, prijatelja i nema nikakvih pretenzija prema njoj. Ali svakako pretenduje na punu podršku i svaku moguću pomoć i zaštitu za srpski narod u Crnoj Gori smatrajući to prirodnim i svojom državnom obavezom i dužnošću, iako su Srbi u Crnoj Gori državotvorni, autohtoni i svoji na svome se. Jer ni i ja ni drugi Srbi u Crnoj Gori nismo došli iz Srbije, već su je naši preci stvarali i branili zajedno sa svojom svetorodnom lozom Petrovića. To što su nas istorijske prilike dovele u sadašnje vrijeme, državne okvire i forme, ne treba da nas razdvaja. Različiti pogledi na naciju i vjeru i njenu crkvenu formu nipošto nas ne smiju učiniti neprijateljima”, kaže ambasador.

Politika Srbije je odgovorna politika saradnje, dogovora, međusobnog uvažavanja i poštovanja svih principa i standarda UN. Sve poruke i izjave predsjednika Srbije koji simbolizuje državno jedinstvo bile su u duhu naših najboljih mogućih odnosa, pune regionalne saradnje i stabilnosti ili visokog poštovanja ili uvažavanja države Crne Gore. To su pored ostalog bile glavne poruke predsjedniku Crne Gore, kada sam predavao akreditivna pisma.

Nešto drugačiji tonovi su ponekada dolazili iz zvanične Podgorice i na njih je Beograd samo reagovao, ali opet rekao bih vrlo suzdržano ili sa sa uvažavanjem da je to više proizvod unutrašnjih potreba nego što je direktno upućeno Srbiji. Sličnom sam svjedočio dok sam bio savjetnik premijera Srbije iz drugih zemalja regiona dok je njegova i Vladina reakcija i Beograda bila spuštanje tenzija i poruke mira i saradnje.

Držim da pored ogromnog broja naših sličnosti i podudarnosti spoljne politike ima i onih stvari na koje gledamo različito, ali to ne treba da nas udaljava i čini neprijateljima. Srbija Crnu Goru doživljava kao najbližu bratsku, prijateljsku i susjednu državu i sa njom želi da razvija i unapređuje ekonomsku, političku, kulturnu, naučnu i svaku drugu saradnju.

(Vijesti)

1 Comment
  1. Buka komentariše

    Komplimenti Za njegovu Exelenciju,Ambasadora Bozovica…Naravno da su Drzavotvorni narod,pocevsi od Vas,Postovani…kako su nas Ocevi upisivali do 1991,ko karaktera ima,Postovat treba…Svi ,odnosno Vecina od 28 posto Nas koji se izjasnjavamo kao Srbi Crnogorski,ipak Smo od Roditelja upisivani u knjige rodne,skole kao Crnogorci..egzaktno…sve ostalo je neuspjesna Manipulacija..i Zaista,isto je to Stablo..inace,sto Valja od Pravoslavnog zivlja u Bratskoj Srbiji,su Crnogorci..Makar porijeklom..EGZAKTNO..s postovanjem..

    2
    6
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.