Božović: Očekivao sam povlačenje odluke o protjerivanju, Krivokapić je u kampanji oštrije govorio od mene o srpskoj istoriji

8

Ambasador Srbije u Crnoj Gori, Vladimir Božović, gostujući u Jutarnjem programu televizije Hepi poručio je da je očekivao da će Vlada Zdravka Krivokapića, u skladu sa njihovim privatnim razgovorima, opozvati odluku o protjerivanju.

Božović je istakao da je i sam Krivokapić u svojoj predizbornoj kampanji, o Mojkovačkoj bici i Podgoričkoj skupštini pričao čak tri puta oštrije nego on sam.

“Nijedna zemlja u Evropi danas nema ovakvu situaciju i ima protjeranog ambasadora. Protjerana je Srbija i to na jedan način koji je pravno neodrživ”, rekao je ambasador.

Božović je istakao da je laž da su ga iz ministarstva vanjskih poslova više puta pismeno obavještavali da se miješa u unutrašnje poslove Crne Gore.

“To je apsolutna laž”, rekao je ambasador i pozvao ministre, i bivšeg i sadašnjeg, da pokažu makar jedan papir kao dokaz da su ga opominjali.

Druga laž je, kako ambasador kaže, da je više puta usmeno upozoravan zbog miješanja u unutrašnje poslove Crne Gore.

“Zašto je njima zasmetala moja izjava o Danu ujedinjenja u Srpskoj kući – meni nije jasno”, dodao je ambasador.

On se zahvalio svim ljudima koji su mu dali podršku, prije svega predsjedniku Srbije, Vladi Republike Srbije, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i intelektualcima koji su osudili ovu odluku.

Božović je rekao da mu je Vučić prije odlaska u Crnu Goru rekao da ide da gradi najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom, da treba da poštuje Podgoricu i da ne učini ništa da bi narušio bratske odnose.

 

Božović kaže da je sve vezano za istoriju Prvog svjetskog rata i herojsku Mojkovačku bitku učio upravo u školi u Nikšiću.

“Mislite da je meni lično bilo drago, dok sam to učio, što je kralju Nikoli bio zabranjen povratak u Crnu Goru? Nije mi bilo drago ni što je Kraljevina Srbija izgubila državnost i što je ratovala da bi napravila drugima državu. Ne možete da protjerujete ambasadora zbog istorijske činjenice koju je on izgovorio. Od prvog dana mog imenovanja, do sada nikada ni jednom svojom mišlju, pogrešnu riječ i djelo nisam učinio da povrijedim Crnu Goru, niti narod u Crnoj Gori”, rekao je Božović.

Poručio je da ne može unazad mijenjati istoriju i to što oni žele da mijenjaju istoriju na štetu Srbije je potpuno pogrešno.

Božović je i istakao da je i Evropska unija osudila ovaj čin.

” Ako je moja koleginica ambasadorka SAD rekla da Crnu Goru razara endemska korupcija – zašto ona nije protjerana?, upitao je on.

Božović je istakao i da ne zna ni za jedan primjer da je neka država proterala ambasadora druge države, a onda zvala premijera iste u posjetu.

“Nije dobro kada nema ambasadora, to znači da je neredovno stanje i komunikacija. Kako je moguće da kažete da ste zatekli sprženu zemlju, kako je sve uništeno, a onda da poštujete odluku prethodnika”,  pitao je Božović.

U emisiji je prikazan i prilog koji je snimio Vladislav Dajković sa roditeljima ambasadora Božovića.

“I otac i majka su jako emotivno reagovali, jako im je teško palo, oni su stariji ljudi. Nisu krili ni suze ni razočarenje. Ja sam, kao što je poznato već bio u Beogradu. Oni su bili u šoku nekoliko dana dok je trajala kampanja na Javnom servisu Crne Gore”, rekao je Božović.

Emotivno je reagovao na video na kom su prikazani njegovi roditelji i porodična kuća. Istakao je i da je u njegovoj kući portret kralja Nikole zbog kog je ambasador optužen da misli loše Crnoj Gori.

Ambasador je istakao koliko je Srbija učinila za narod u Crnoj Gori i da ga je nekada i sramota da zove predsjednika Vučića kada treba da se pomogne nekoj porodici, da se pošalje avion za bolesne, da se spasi život nekog djeteta.

(Novosti)

8 Comments
 1. Realan komentariše

  Bozovicu dhe si rodjen.Dosta je patetike i previse.Nije ni normalno da budes ambasador u zemlji u kojoj si rodjen.

  8
  25
  1. LipaLipa komentariše

   … cus, “konzola”, kontra premijera, … volje izborne naroda, … on najestenik, muva podguzna, … pricao prmijer istinu zivu, … ima on to pravo, da kako, … picao svome rodu(srpsom), … konzul, provocirao komite, ocigledno, … mozda prica ista, no namjere, suprotne, … zna to “konzola” vise nego dobro, … no se igra engleza, kao i gazda, … aj’ dobro, …

   2
   7
   1. Ivi komentariše

    Ti očigledno govoriš neki drugi jezik. Da bi bio dobar špijun moraš da nauči naš jezik. Niti znaš riječi niti padeže. I šta se uključuje kad nijesi ni jezik savladao. Jesi li normalan?

    2
    1
    1. LipaLipa komentariše

     … Ivi, sada sam u malo ozbiljnim godinama, … rado govorim, pisem, jezikom moje Lipe, pleme Cuce, … nista Ivi ne znas o jeziku (srbskom) prebogatom, … mnogo ima da ucis pa da naucis po naski, … ako si citala Andtica “konzulska vremena, (dio jedne hronike) otud konzul, konzola, mu dodje isto, … ako imas sto o temi rado cu odgovoriti, … aj zdravo, …

 2. СрпскиСин komentariše

  AMBASADOR VLADO BOZOVIC PERJANICA I VITEZ SRPSKOG RODA! SAMO JAKO

  14
  12
 3. Iskra komentariše

  Stidi se, srpsku Crnu Goru si o jadu zabavio zbog svoje funkcije. Naci ce ti Vucic poso, ne boj se.

  9
  12
 4. Darko komentariše

  Mrs govno jedno spijunsko j b te u ta usta smrdljiva

  8
  5
 5. Pera kojot komentariše

  Ti si se ponasao više kao okupacioninpredstavnik nego kao ambasador,da ti to kažem ja koji gkasa protiv drosa evo 25g. Razmisli o tome Vučkov crnogorče

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.