Mladen Mikijelj

Božović (DF) otkrila: Iz kasarne u Danilovgradu i Maslinama dijeljena bojeva municija tokom litija!

1

Poslanica Demokratskog fronta Jelena Božović otkrila je da je iz kasarne u Danilovgradu i Maslinama dijeljena bojeva municija tokom litija. Ovom prilikom pozvala je Vladu i nadležne da prispitaju i hitno smijene sa dužnosti odgovorne koji su bili uključeni u sumnjive poslove, kao i sve partijske vojnike koji su nezakonito učestvovali u sprovođenju partijskih aktivnosti.

„Mjesec dana nakon formiranja Vlade pokušavamo uvidjeti kakve su promjene i pomaci učinjeni u Ministarstvu odbrane. Jedini ,,pomak” je nagradno penzionisanje pojedinih oficira čiji je rad za DPS i brojne nezakonitosti trebalo preispitati prije nego su poslati u penziju“, navela je Božović.

Kako je istakla, sektor odbrane su u prethodnom periodu karakterisale veoma nezakonite i skandalozne aktivnosti, a odnose se na višestruku diskriminaciju, partijska zapošljavanja ali i sumnjive aktivnosti kada je u pitanju upotreba ubojitih sredstava kojima raspolaže vojska.

„Veliki broj pripadnika vojske koji su trpjeli progon prije izbora, kao i javnost i građani su očekivali značajnijje i konkretnije rezultate i promjene na ključnim pozicijama u Ministarstvu odbrane i Vosjci Crne Gore koji bi rezultirali smjenama najdogovornijih ljudi za drastična kršenja zakona“, ocijenila je ona.

Božović je napomenula da je jedna od pojava koje su mogle uticati na budućnost Crne Gore je i velom obavijena aktivnost podjele naoružanja i municije kojim raspolaže Vojska Crne Gore licima van njenog sastava.

„U više navrata i na više lokacija nezakonito je izdavano automatsko naoružanje, bojeva minicija i druga vojna sredstva“, napominje ona.

Poslanica DF-a navodi da su izdavanje naoružanja i bojeve municije vršena u kasarnama u Danilovgradu i Maslinama, o čemu je iz DF već govorio,  a velika vjerovatnoća je da je to rađeno u kasaranama u drugim gradovima.

„U prilogu je revers od 14. maja i 9. jula  koji potvrđuje ove navode. U ovim dokumentima se vidi da je robu primio pukovnik Zoran Vukadinović koji je zbog partijskog angažovanja u vojsci, o kojem dosta lica može posvjedočiti, poznat i iz  afere ,,prepoznavanje terena sa Dušicom”, kao i koordinacijom aktivnosti izdavanja naoružanja i municije pred izborni dan nagrađen službom Vojnog atašea u Ljubljani“, navela je ona.

Božović je istakla da je Vukadinović bio glavni i odgovorni za progon svih koji nisu razmišljali na liniji politike DPS jer bi ih poslao ili na prepoznavanje terena.

Kako je objasnila, tu se radi pretežno o vojnicima po ugovoru kao najnezaštićenija kategorija ili bi ,,nepodobni” podoficiri i oficiri bili spriječeni u bilo kakvom usavršavanju, napredovanju ili odlasku u međunarodne  misije u kojima participira Vojska Crne Gore.

„Pukovni Vukadinović bi morao odgovoriti zašto je, sa kojom namjerom i za koju namjenu izuzeo količinu topovskih udara i šok bombi i kao i veći broj automatskog oružja odnio van kasarne u kojima se ova sredstva čuvaju po strogim propisima i koja se mogu iznijeti samo uz pisana naređenja o vojnim uvježbavanjima ili vježbama, a takvih aktivnosti u proteklom period nije bilo“, naglašava Božović.

Koliko je poznato automatsko oružje koje koristi Vojska, dodaje ona,  može biti dijelom na upotrebi i to je oružje koje je na ličnom pojedinačnom zaduženju.

„Ko je izdavao oružje, ko su lica koja su naređivala izdavanja oružja, koji je razlog iznošenja oružja van kasarni posebno na dan ili nekoliko dana prije izbora, ko su nepoznata civilna lica koja su uzimala to oružje i sa kojim ciljem?“, upitala je Božović.

Prema njenim riječima, vrlo je moguće da je na identičan način i famozno naoružanje kojim je ,,izveden” još famozniji državni udar izdato upravo od ovih lica.

„Zbog svega navedenog da se hitno preispita  odgovornost Vukadinovića i učešće u ovim akcijama. Takođe se očekuje razrešenje od dužnosti vojnog atašea i odgovornost pred skupštinskim odborom za odbranu i bezbjednost“, apeluje ona.

Božović tvrdi da postoje saznanja da su prije izbora formirani timovi koji su bili spremni da na dan izbora izvrše dodatno podjelu naoružanja i municije.

„Iz tog razloga na sami dan izbora veći broj pripadnika VCG je bio angažovan na radnim mjestima među kojima su i rukovaoci magacina u kojima se čuva naoružanje i municija. Nophodno je preispitati ulogu timova koji su trebali vršiti dodatnu podjelu oružja na dan izbora i na taj način doći do lica koja su izdala takvo naređenje i formirali te timove. Takođe je potrebno ispitati ulogu komandanata jedinica u Danilovgradu i Maslinama“, napominje ona.

 

 

1 Comment
  1. Bole komentariše

    Na dan izbora bilo je angazovano nezapamceno mnogo ljudi. Niko ne zna koji je cilj angazovanja. A sto se Vukadinovica tice sve navedeno je samo mali dio onoga sto je taj nazalost oficir radio. Pored njega tu je jos veliki broj nesrecnika koji su radili stvari nedostojne vojnika i uniforme. Oni su bili rasporedjeni po dubini. Sva nepocinstva su prakticno vrsena po komandnoj liniji. Prakticno citava komandna struktura vojske se bavila izbornim inzenjeringom i progonom neistomisljenika. Oni koji nisu htjeli da rade prljave poslove nisu mogli ni biti na tim duznostima. Bakrac i vukadinovic su bili neko ko je prepoznat kao najradikalniji u svemu ovome. Pored njih tu su i oni koji su se ranije dokazali i poslati u skole i posebno u misije. Ako se ovaj kadar ne procesuira i na njihova mjesta ne dovedu profesionalci vojska ce ubrzo postati jos vece ruglo.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.