Bošnjak: Ako neće Vlada, poslanici u Skupštini usvojiće povećanje zarada ljekarima i profesorima

4

Potpredsjednica Skupštine i poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak upozorila je Vladu i ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića da će, ukoliko oni ne podrže predlog izmjena i dopuna Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru kojim se traži povećanje plata za ljekare i profesore, ona održati obećanje i uz glasove opozicije usvojiti novi propis u Skupštini.

“Ja obećanje koje sam dala neću iznevjeriti. Ako to znači da ovaj predlog izmjena Zakona treba da se nađe na prvom redovnom zasjedanju Skupštine – tako će i biti. Moj predlog je bio da teret povećanja zarada ljekarima i profesorima podijelimo svi mi funkcioneri iz A i B zakonske grupe. Sramota za jedno društvo je da zamjenik šefa kabineta premijera ima veću platu od ljekara supspecijaliste i redovnog profesora Univerziteta Crne Gore”, kazala je Bošnjak za “Vijesti”.

Ona je istakla i da je razočarana postupcima Vlade, a posebno ministra finansija.

“Jer ne drže riječ ni 24 časa. U srijedu su saopštili da podržavaju mišljenje Ministarstva zdravlja, u četvrtak odbili predlog izmjena zakona. Pokušavala sam najmanje sedam dana da stupim u kontakt sa ministrom finansija kako bismo popričali o eventualnoj dvoetapnoj primjeni zakona, ali nijesam u tome uspjela. Pošto ministar ignoriše, spremna sam da u Skupštini održim obećanje. Taj zakon će biti test i za poslanike vladajućih partija, jer smo to obećalli“, poručila je Bošnjak.

Dodala je i da bi srednjem medicinskom kadru, ali i nastavnom i neakademskom osoblju na Univerzitetu Crne Gore, plate bile povećane kroz granske kolektivne ugovore.

“Cilj Ministarstva finansija i socijalnog staranja je da se povećaju zarade ne samo ljekarima, već svim zaposlenima u zdravstvu, imajući u vidu da medicinski tehničari podnose veliki teret i nećemo dozvoliti da budu diskriminisani”.

To je kazao juče ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić tokom sastanka sa predsjednicom Sindikata doktora medicine Crne Gore Milenom Popović Samardžić.

“Ministarstvo finansija i socijalnog staranja analizira sve mogućnosti i traži rješenja za unapređenje životnog standarda i uvećanje zarada. Nagomilani višedecenijski problemi ne dozvoljavaju da preko noći do toga dođe…”, saopšteno je nakon sastanka.

Spajić i Popović Samardžić dogovorili su se i da iduće sedmice održe još jedan sastanak, kako bi se pronašlo finansijski održivo rješenje.

Ministar Spajić je, saopšteno je iz resora fiansija, Popović Samardžić informisao da će na narednoj sjednici Vlade biti odobrene varijabile u iznosu od 250 eura za sve zdravstvene radnike koji rade na prvoj liniji odbrane od kovida-19.

“Struka je dala i daje sve od sebe da sačuva što više života. Još jednom zahvaljujem zdravstvenim radnicima koji podnose najveći teret, a država će znati da im se oduži”, istakao je Spajić.

Vlada je na sjednici u četvrtak odbila predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru kojim se traži povećanje plata, odnosno uvećanje koeficijenta za ljekare i profesore.

Taj predlog Vladi je dostavila potpredsjednica Skupštine Crne Gore i poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak.

Tu inicijativu već dugo zagovara Sindikat doktora medicine.

Sličan predlog Vladi je stigao i od poslanika SDP-a Raška Konjevića i Draginje Vuksanović Stanković.

Ministarstvo zdravlja prethodno je dalo pozitivno mišljenje u vezi sa ovim predlozima.

U Vladi smatraju da bi predložene izmjene dovele do neravnopravnog položaja u odnosu na druge zaposlene u javnim ustanovama u sektoru zdravstva, prosvjete, nauke, kulture i socijalne zaštite.

Takođe, u obrazloženju navode i da bi za povećanje koeficijenata trebalo izdvojiti oko 4,75 miliona eura za Univerzitet Crne Gore, odnosno 18,7 miliona za 1.970 zaposlenih u zdravstvu.

4 Comments
 1. Radnik komentariše

  Izglasaj to prije izbora u Nk ako ti basta pa cete vi iz koalicije zbnk biti 4 po glasovima.odkud da ti placamo poreze vise od kud ,a gdje su ti penzioneri sram ze bilo koji profesori ne rade nista ,boli tebe uvo za radnike i penzionere

  9
  1
 2. Ivi komentariše

  Oće kad je ona sazove. Ni direktora policije nijeste izabrali nego ga je birao Drtanko. Ni budžet, vi ćete da izglasajte.

 3. Ivi komentariše

  Šta se bre palite, nemaju dinara. Nekad je gora od Radulović, je li moguće?

 4. Stremljenje komentariše

  Kad se sprzi ovih 750 meleona, a brzo će ide se u program sa MMFom dje će ti skresati plate za 30 posto. Nego bitnije, kako možeš da legnes sa onim brkatim oronulim patasonom i da budeš nečija ljubavnica 20 godina pored žive mu žene. Svašta li ljude lozi….

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.