Borovinić Bojović: Parkiranje na trotoarima pravi probleme građanima, povećaćemo broj parking mjesta

0

Predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović sastala se sa Ninoslavom Kaluđerovićem, sekretarom Sekretarijata za saobraćaj, kao i sa Radenkom Radenovićem, v.d. načelnika Službe komunalne policije i Brankom Kovačevićem, v.d. direktora Uprave za inspekcije poslove, zbog učestalih pritužbi građana koje se odnose na nepropisno parkiranje u Glavnom gradu, a u susret definisanja dnevnog reda i organizacije predstojeće sjednice Skupštine Glavnog grada.

Glavni grad nema dovoljno parking mjesta, što često dovodi građane do uzaludne potrage za slobodnim parkingom, pa su prinuđeni da se parkiraju na mjestima gdje to nije previđeno. Ovo rezultira ugrožavanjem sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju i još većom saobraćajnom gužvom u Glavnom gradu.

Problem parkiranja je složen i zahtijeva koordiniranu akciju na više niova, utemeljenu na modernoj tehnologiji i održivoj politici, što je ključno za dugoročno rješavanje ovog problema, istakla je predsjednica Skupštine.

Broj registrovanih vozila u Glavnom gradu prelazi 110 000, što izuzetno otežava pronalaženje slobodnog parking mjesta u Glavnom gradu.

Ninoslav Kaluđerović, sekretar Sekretarijata za saobraćaj je istakao je da je u poslednjih nekoliko mjeseci izgrađeno preko 700 novih parking mjesta, ali da se istovremeno, u cilju trajnijeg rješenja problema, sprovodi niz aktivnosti koje prate veoma kompleksne administrativne procedure i ukazao na to da bi se izgradnjom podzemnih garaža obezbijedio znatno veći broj slobodnih parking mjesta.

Radenko Radenović, v.d. načelnika Komunalne policije je istakao da bi bilo potrebno reagovati u pravcu izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima i da bi novim rješenjima trebalo veće nadležnosti povjeriti Komunalnoj policiji.

Sa navedenim se složio i Branko Kovačević, v.d. direktor Uprave za inspekcijske poslove, koji je istakao da je ispred Uprave za inspekcisjke poslove predato pedesetak predloga izmjena propisa i iznio očekivanje da će se iste u narednom periodu uzeti u razmatranje.

Sagovornici su se usaglasili da bi izgradnja podzemnih parkirališta najviše doprinijela povećanju broja dostupnih parking mjesta bez zauzimanja previše površinskog prostora, na čemu će nadležni organi temeljno raditi u narednom periodu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.