Borisov odbacio poziv predsjednika Bugarske za ostavku vlade

Borisov odbacio poziv predsjednika Bugarske za ostavku vlade

Bugarski premijer Bojko Borisov odbacio je poziv predsjednika Rumenu Radeva da vlada i javni tužilac podnesu ostavku, i poručio da se vlast mijenja na izborima.

“Ja sam demokrata, postoje demokratski načini za preuzimanje vlasti a to se radi na izborima. Nije demokratski uvesti prelaznu vladu na mala vrata da preuzme zakon u svoje ruke”, objavio je Borisov u video-poruci na svom Fejsbuku.

On je rekao da je vlada uradila mnogo toga i da je na vlasti zbog osjećaja odgovornosti da spriječi opoziciju da razbije državu, prenosi BTA.

“Oni ne mogu da upravljaju zemljom, oni su to pokazali, svaki put kad su bili na vlasti, fondovi EU su bili blokirani”, rekao je Borisov.

Sinoć je u Sofiji i drugim gradovima treći dan zaredom održan protest zbog racije u kabinetu bugarskog predsjednika Rumena Radeva, koju je naložilo tužilaštvo.

Radev je u obraćanju naciji u subotu rekao da su ostavke vlade i tužilaštva zatražili demonstranti, a da on upućuje poziv usljed napetosti nakon što su se u petak sukobili simpatizeri vlade i pristalice predsjednika.

Borisov je pozvao demonstrante da se uzdrže od nasilja i sukoba i dodao da je uvijek imao poštovanje za proteste, ali je istovremeno upozorio da zbog pandemije korona virusa Bugarskoj predstoje teski mjeseci i godine.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *