Borelj: Priština nije bila spremna za trilateralni sastanak, Srbija jeste

0

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je danas da danas Priština nije bila spremna za trilateralni sastanak i da je postavila tri uslova da bi do njega došlo, a da sa druge strane Srbije jeste bila spremna za sastanak.

On je na konferenciji za novinare nakon bilateralnih sastanaka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem rekao da je Kurti tražio formalizaciju osnovnog sporazuma, da se odbaci dopis u kojem je bivša premijerka Srbije Ana Brnabić sredinom decembra prošle godine izrazila rezerve koje se odnose na obaveze koje proizilaze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa sa Kosovom, uključujući i aneks primjene i da se Milan Radojičić izruči pravosudnim organima u Prištini.

„Srbija nije bila spremna da u potpunosti ispuni uslove Kosova, pozivajući se na ustavna ograničenja“, rekao je Borelj.

On je dodao da je uloga EU da pomogne i da podržimo strane u njihovim naporima u okviru procesa dijaloga i da i dalje ostaje posvećeno tome.

„U tom smislu, proces će se nastaviti. Nastavićemo da radimo na tome. Ugostićemo sledeće nedelje dva glavna pregovarača u Briselu kako bi nastavili razgovore i omogućili da se proces krene dalje. I dalje vjerujemo da je to u njihovom interesu i u interesu težnji ka evropskim integracijama. Kao Evropska unija, spremni smo da pomognemo na svakom koraku na tom putu“, rekao je Borelj novinarima.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.