BORBA saznaje: Od početka godine u Crnu Goru ušla 94 migranta, najviše iz pravca Skadra

3

Od početka godine u Crnu Goru su ušla 94 migranta.

Kako je saopšteno Borbi iz Uprave policije, u Prihvatilištu za strance i Centru za primjenu blažih mjera trenutno su smještena tri lica- po jedan državljanin Kine, Turske i Bugarske.

-Od početka januara službenici Sektora granične policije registrovali su ukupno 94 migranta. U Prihvatilištu za strance i Centru za primjenu blažih mjera trenutno su smještena tri lica, od kojih jedan državljanin Narodne Republike Kine, jedan državljanin Republike Turske i jedan državljanin Bugarske- stoji u saopštenju Tima za odnose sa javnošću Uprave policije.

Ilegalni migranti u Crnu Goru u najvećem broju ulaze iz pravca Skadra prema Podgorici. Nacionalni komunikacioni centar Podgorica uočio je da ilegalni migranti iz Albanije u Crnu Goru najčešće dolaze željezničkim šinama iznad graničnog prelaza Božaj.

-Kada je riječ o rutama za ilegalne migracije, one koje su kao takve prepoznate za ulazak migranata u našu zemlju se u najvećoj mjeri odnose na pravce Skadar – Podgorica, kojom prilikom migranti koriste neposrednu blizinu graničnog prelaza Božaj i manji broj onih koji iz Skadra idu prema Ulcinju, te je ruta u blizini graničnog prelaza Sukobin ili iz Skadra prema Virpazaru, u blizini reona Stegvaš. Takođe, koristeći sistem elektronskog osmatranja državne granice i detektovanim nezakonitim prelascima, od strane operatera u NCC Podgorica uočeno je da migranti iz Republike Albanije u Crnu Goru najčešće dolaze željezničkim šinama koje se nalaze iznad graničnog prelaza Božaj- saopšteno je iz Uprave Policije.

U cilju sprečavanja ilegalnog kretanja migranata iz Crne Gore prema Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, crnogorska policija primjenjuje mjere i postupke u nadzoru državne granice i čini sve kako bi te pokušaje migranata osujetila. U prethodnom periodu  policijski službenici u saradnji sa nadležnim tužilaštvom na graničnim prelazima u Pljevljima  spriječavali su masovne ilegalne prelske državne granice prema Srbiji i BIH. Tom prilikom protiv nekoliko taksista podnešene su krivične prijave za krijumčarenje ljudi.

-U saradnji sa nadležnim tužilaštvima, što se posebno u zoni Stanice granične policije Pljevlja pokazalo kao učinkovito, protiv određenog broja taksi prevoznika su podnesene krivične prijave za krijumčarenje ljudi, na koji način se smanjio broj migranata na tom području. Dakle, broj migranata koji su pokušali preći državnu granicu ka susjednim zemljama a koji su u tome osujećeni od strane policije je znatan, što svakako pokazuje odlučnost granične policije u poštovanju sporazuma o saradnji sa susjedima u oblasti ilegalnih migracija- kazali su iz Uprave policije.

Od 2019. policija je u četiri realizovane akcije-“Azil”, “Docu”, “Monika” i “Posejdon” uhapsila 42 osobe zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Provjeravana sumnjiva lica iz Sirije

Policija je u proteklom periodu  provjeravala nekoliko migranata za koje je postajala osnovana sumnja da su učestvovali u ratnim operacijama u Siriji. Detaljne provjere pokazale su da isti nisu bezbjednosno interesantna lica.

-Prilikom vršenja registracije i identifikacije migranata u nekoliko slučajeva bilo je sumnji da se radi o licima koja su učestvovala u ratnim operacijama u Siriji, ali je detaljnim bezbjedonosnim provjerama utvrđeno da se ne radi o toj kategoriji bezbjedonosno interesantnih lica-saopšteno nam je iz Uprave policije.

 

 

3 Comments
 1. Ivi komentariše

  Neće se više iz Albanije ovamo svašta tovariti, pa neka slobodno voze brodove. Ako vojska nije sposobna da čuva granicu neka podnese ostavku ona, sa, dna kace i čitavi general štab. NE SMIJE MUVA DA PRELETI A NE DA, GLEDAMO UTOVARE BRODOVA NA SNIMCIMA U LUCI. Vojska čuva 22km teritorijalnih voda i ima pravo da prevrne svaki brod koji udje unutra. SVAKI! Ili napolje i ministarka i general štab.

 2. Bot23 komentariše

  Braća naša, dobro da su došli, da im ukažemo ljubav i gostoprimstvo, da podijelimo sa njima koru hljeba i da im vidamo traume sa puta do nas. Dočim su pješke prešli Albaniju zaslužuju kao heroje da ih dočekamo.

  1
  2
 3. Kontra revolucija komentariše

  Terajte ih za Evropu!.
  Nije vam daleko eno Dubrovnika na videlo !.
  Tamo oni zele da primaju socijalu i štipkaju malo Švabice i fine Hrvatice !.
  A pošto zelite svi u EU ima da im ubuduce placate socijalu i da im nabavite smeštaj !.
  e viva EU !.

  2
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.