17. 10. 2018. - 10:12

FLEŠ

Borba otkriva tiraže dnevnih novina: DAN u konstantnom padu, prodaja pala ispod 4.000 primjeraka

Prodaja dnevnih novina DAN pala je ispod 4.000 primjeraka, Vijesti ispod 3.000, a Pobjeda ispod 2.000 prodatih primjeraka dnevno, potvrđeno je Borbi. Ovo je najgori rezultat prodaje DAN-a od vremena kada je tu novinu finansirala Savezna Vlada Jugoslavije. Očigledno je da je promjena uređivačke politike itekako uticala na vrtoglav pad tiraža, nekad najtiražnije novine u Crnoj Gori.
DAN se, kako nam je potvrđeno, štampa između do šest hiljada pimjeraka, a Vijesti između četiri i pet hiljada primjeraka. Ne tako davno, DAN se štampao u preko 15.000 primjeraka dnevno.
Prvi čovjek DAN-a Mladen Milutinović već danima odbija da govori o padu tiraža, ne želeći da odgovori na sms poruke, telefonske pozive, ali i mejlove koje mu je poslala naša redakcija, sa samo jednim pitanjem: “Kako komentariše pad tiraža ispod 4.000 primjeraka”.
Upravo zbog ovakvog drastičnog pada prodaje dnevnih novina, vlasnici kriju da saopšte javnosti prave podatke, krijući se iza floskula da su najtiražniji i najuticajniji medij u državi. Sada se nameće prosto pitanje, kako neko sa prodajom manjom od 4.000 primjeraka sebe može nazivati relevantnim i uticajnim medijem, ako imamo u vidu činjenicu da se portali čitaju tri ili četiri puta više od te cifre i to samo za jedan jedini tekst.
Kako saznajemo, sve četiri dnevne novine u Crnoj Gori dnevno se ne mogu prodati ni u 10.000 primjeraka, a u tu cifru su uračunati primjerci koje otkupljuje država, odnosno državne službe.
Poslovanje dnevnih novina u Crnoj Gori posljednjih godina karakteriše borba za opstanak, s obzirom na drastičan pad tiraža štampanih izdanja. Taj pad se dijelom kompenzuje elektronskim medijima, dodacima, čituljama i prodajom dodatnih proizvoda.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *