Borba otkriva nove sukobe u DAN-u: Demokrate pokušavaju da svog novinara potrčka proguraju za pomoćnika glavnog urednika!

Borba otkriva nove sukobe u DAN-u: Demokrate pokušavaju da svog novinara potrčka proguraju za pomoćnika glavnog urednika!

Katastrofalna uređivačka politika i drastičan pad tiraža doveli su do mimoilaženja pomoćnika glavnog urednika DAN-a Nikole Markovića sa vlasnicima te nekad najtiražnije novine, otkriva Borba. Tinjajući sukob koji je prouzrokovan sve većim padom tiraža, traje nekoliko mjeseci, a poslednjih dana je doživio kulminaciju kada je odlučeno da se izabere još jedan pomoćnik glavnog urednika. To je jasan signal Markoviću da se polako priprema teren za njegovo uklanjanje, iako on pokušava da iskoristi svoje političke veze unutar kolicije za “21. vijek” da nekako sačuva svoju debelo poljuljanu poziciju i progura njihovog čovjeka na to mjesto i tako pokuša da spasi svoju poziciju.
Kako nezvanično saznajemo, Marković i politička grupacija Demokrate, zahvaljujući kojima DAN i bilježi veliki pad, pokušavaju da, svjesni da i oni gube tlo pod nogama, da na poziciju pomoćnika glavnog urednika proguraju svog medijskog potrčka novinara iz te redakcije. Prema našim saznanjima, njihov plan je da preko svojih veza koje imaju kod jednog od vlasnika DAN-a, izlobiraju da postave svog čovjeka i da i dalje nastave da imaju direktan uticaj na novinu, koja se upravo zahvaljujući njima nalazi u teškoj finansijskoj situaciji, zbog koje se do kraja mjeseca planiraju značajna otpuštanja.
Novinar koga žele da proguraju na mjesto pomoćnika glavnog urednika, mimo uređivačkog kolegijuma, što je nevjerovatan novinarski presedan, a koji nema iskustva u uređivanju novine, već nekoliko mjeseci prolazi “obuku” u kancelarijama te stranke, kako u Podgorici, tako i u nekim gradovima na Primorju. Sve to se radi u dogovoru sa Markovićem, koji pokušava da odigra dvostruku ulogu, pokušavajući da pred vlasnicima opravda povjerenje Demokrata i da sprovede njihov naum, jer je izvjesno da će u narednom periodu doći do značajnog zaokreta u uređivačkoj politici.
Istovremeno, Marković je, iza leđa vlasnika DAN-a, pokušavao da ugovori transfer u jednu dnevnu novinu, ako ne uspije da progura svoju ideju o imenovanju svog čovjeka za svog bliskog saradnika. Međutim, taj plan mu je juče propao, jer su iz tog medija odlučili da on nije dovoljno profesionalan za pokrivanje odgovorne funkcije kod njih.
Prema našim informacijama, vlasnici DAN-a su prije par mjeseci angažovali jednog profesionalnog novinara koji je uradio stručnu analizu tekstova, a da za to pomoćnik glavnog urednika i ostali urednici nijesu znali. Rezultat te analize je da je veliki broj tekstova urađen po principu copy-paste i da se tekstovi u značajnoj mjeri recikliraju, samo im se mijenjaju naslovi. Najveći broj takvih tekstova je pronađen kod novinara kojeg sada pokušava gore pomenuta politička partija da progura u rukovodeći kadar u novini. Takođe, takvi tekstovi su u poslednjih mjesec dana pronađeni i u crnoj hronici i sa svime time su upoznati vlasnici novine, dok o tome zaposleni ništa i ne znaju.
Borba je već pisala da će usled lošeg finansijskog stanja biti zatvorena sva dopisništva ove novine u Crnoj Gori, a napravljen je i spisak sa preko 15 imena koji će u narednim periodu takođe biti otpušteni, a o čemu ćemo narednih dana otvoreno pisati.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *