Borba otkriva ko je Nevryz Shaptafi akter dešavanja u Ulcinju: Jurišnike na Mitropolita Amfilohija predvodio funkcioner Dritana Abazovića!

1

Funkcioner URE iz Ulcinja Nevryz Shaptafi predvodio je juče grupu albanskih jurišnika koji su pokušali da spriječe Mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija da sa sveštenstvom i vjernicima služi Svetu liturgiju na temeljima Crkve Svetog Jovana Krstitelja na Svaču u Ulcinju. Shaptafi je visoki funkcioner partije Dritana Abazovića i koalicioni partner Alekse Bečića. Osim njega, grupu je predvodio i Hadžija Sulejmani, odbornik Demokratske partije, koja čini vlast u Ulcinju. Interesantno je da se ni Abazović ni njegova stranka, kao ni njegovi koalicioni partneri iz Demokrata, nijesu oglašavali povodom ovog napada na sveštenstvo Mitropolije.
Shaptafi juče na licu mjesta
Shaptafi zajedno sa Dritanom Abazovićem
Shaptafi i Ramuš Haradinaj
Shaptafi, kako se može vidjeti na njegovom Fejsbuk profilu, podržava i Ramuša Haradinaja, koji je na području Kosova i Metohije učestvovao u ratnim zločinima nad ne albanskim stanovništvom.
Podsjetimo, pomenuta grupa izgrednika koju je predvodio Shaptai, pokušala je da onemogući prilaz Crkvi. Nakon guranja, rasprave, negodovanja naših vjernika, policija je obezbjedila da Mitropolit, sveštenstvo i vjerni narod dođu do Crkve, ali ne i da uđu na temelje Hrama gdje je bilo predviđeno služenje Svete službe Božije. Policija je već bila temeljima Hrama, tako da je Visokopreosvećeni Liturgiju služio u neposrednoj blizini ostataka Crkve Svetog Jovana Krstitelja na Svaču.
Svač treba da miri
Shaptafi ističe da mu je žao zbog svima neprijatnih scena, koje ne smiju ugroziti međuvjerski i nacionalni sklad Ulcinja.
“Potrebno je naglasiti da je Svač (Šas) kulturno-istorijski spomenik, zakonski zaštićen, vlasništvo države odnosno Opštine, iz ranog srednjeg vijeka, koji je nastao daleko prije formiranja bilo čije nacionalne svijesti na prostoru Balkana, a da isti pripada državi Crnoj Gori. Zbog ove značajne prošlosti proglašen je kulturnim dobrom prve kategorije. Namjena ovog arheološkog lokaliteta je zakonski definisan za naučne i prezentacije kulturnih dobara. Tu su dobrodošli pripadnici svih vjera i nacija, jer je Svač mjesto koje bi, makar zbog toliko dugog trajanja i ukupnog značaja trebalo da miri i spaja sve građane, a ne da dijeli i svađa bilo koga”, istakao je Shaptafi.
On je dodao da su se prije par sedmica kao mještani i konzervatori koji rade u tom kulturno-istorijskom spomeniku pobunili zbog nelegalnog nasipanja šuta i drugih materijala u srcu arheološkog nalazišta.
“Tada smo pismenim putem obavijestili nadležne organe da je takve radnje neophodno obustaviti. Da su država i nadležni organi Opštine imali snage, a prije svega i volje, da sprovode sopstvene zakone kojima se reguliše položaj i štiti taj kulturno-istorijski spomenik, ne bi bilo potrebe da bilo ko svjedoči jučerašnjim raspravama. Da su državne institucije i nadležni organi Opštine Ulcinj  uradili svoj posao, za očuvanje kulturnog dobra u vlasništvu države, odnosno Opštine nikakvih nesporazuma ne bi ni bilo. Jer se ova osjetljiva pitanja ne mogu rješavati na takvim skupovima, pod emotivnim diskusijama sa obje strane, već jasnim sprovođenjem zakona i očuvanjem multi-etničkog sklada. Mještani ne žele svađu, ni sa Mitropolijom niti sa bilo kojom drugom vjerskom institucijom, ali smo bili revoltirani nezainteresovanim odnosom države i Opštine prema sopstvenom kulturnim dobrom odnosno ovim istorijskim spomenikom, koji je vlasništvo svih građana Crne Gore, a ne bilo koje vjerske instance”, poručio je Shaptafi.
On je istakao da se nada da će Skupština Opštine Ulcinj i drugi nadležni državni organi postupiti u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima, i na dobrim odnosima sa Mitropolijom.

 

1 Comment
  1. Vasojevici Los Angeles komentariše

    Prezivjesmo silne turke i austrougare a ove cemo lagano pocistiti,samo Boze zdravlja!!! Crna Gora,Republika Srpska i Srbija zivjele na vijek vjekova!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.