20. 10. 2018. - 0:33

FLEŠ

Borba objavljuje spisak prosvjetara čije ostavke traži inspekcija: Šehović štiti 10 direktora koji moraju biti smijenjeni!

Prosvjetna inspekcija tokom prethodne dvije godine naložila je ministru Damiru Šehoviću da smijeni deset direktora škola, ali on nije postupio ni po jednom od tih zahtjeva. Inspekcija je predložila razrješenje Ljubinke Nedić, direktorke OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin”, Branimira Kostića, direktora Medicinske škole, Branislava Đukića, direktora podgoričke Ekonomske škole “Mirko Vešović”, Fatime Mehović, direktorke bjelopoljske OŠ “Dušan Korać”, Faika Muhovića direktora OŠ “Salko Aljković” iz Rožaja, Veselina Pićurića, direktora Elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić”, Jasmine Kasumović, direktorice škole “Marko Miljanov” u Bijelom Polju, Pavla Čolovića, direktora OŠ “Boško Buha” u Pljevljima, Avda Nurkovića, direktora OŠ “25. maj” u Rožajama i Danijele Čolović direktorice OŠ ”Danilo Kiš”.
Smjenu direktorke Ljubinke Nedić, inspekcija je naložila zbog neblagovremenog postupanja, čime je onemogućila sankcije za 45 roditelja čija su djeca odustala od obaveznog osnovnog obrazovanja.
-Inspekcija je u martu 2017. tražila da dužnosti bude razriješen i Branimir Kostić, direktor Medicinske škole, jer je bez odobrenja Ministarstva, odnosno nezakonito u prvi razred školske 2016/2017. upisao 37 đaka, navodi se u pismu Prosvjetne zajednice upućenom premijeru Markoviću.
Smjena Branislava Đukića, prvog čovjeka Ekonomske škole tražena je zbog nezakonitog zapošljavanja nastavnog osoblja.
-Isti direktor u situacijama kad mu ne odgovara, slijepo odbija odlučivanje u interesu djece i roditelja, pa odbija da upiše jedno dijete iz Berana (preseljenje kod majke, samohranog roditelja) uprkos tome što se radi o odličnom učeniku primjernog vladanja i što naravno ima mogućnosti za prepis, objašnjavaju prosvjetari.
Ekonomska škola “Mirko Vešović”
Ista sankcija tražena je i za direktorku bjelopoljske OŠ “Dušan Korać” Fatimu Mehović i to zbog nezakonitog zapošljavanja nastavnika. Nezakonito zapošljavanje, konstatovano je i u rožajskoj OŠ “Salko Aljković” pa je traženo razrješenje direktora Faika Muhovića.
Prosvjetna inspekcija tražila je smjenu direktora Elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić” Veselina Pićurića zbog nezakonitog rada i zapošljavanja, čime su država i škola oštećene za preko 136.000 evra. Ni dokazano kršenje zakona i šteta u SMŠ ”Danilo Kiš” od 11.000 evra za pravno lice i preko 2.000 evra za direktoricu Danijelu Čolović, kao odgovorno lice nije bilo dovoljno da se smijeni kompletna uprava, već naprotiv, direktorica je nagrađena i u tim okolnostima njoj je produžen mandat.
Šehović nije smijenio ni direktoricu Fatimu Mehović, protiv koje je podnijeto više prijava zbog zloupotrebe službenog položaja i mobinga.
Osim što ne poštuje odluke nadležne inspekcije, Šehović se ne obazire ni na sudske presude. U maju prošle godine, Šehovićevo ministarstvo produžilo je mandat direktoru pljevaljske Osnovne škole „Ristan Pavlović“ Draganu Tošiću na još četiri godine iako je 2015. pravosnažno osuđen zbog učešća u kupovini glasova za DPS pred parlamentarne izbore 2012. godine.
Ni prethodniku Šehovićevom, Predragu Boškoviću nije bilo strano nezakonito zapošljavanje. Bošković je smijenio dugogodišnjeg Miodraga Vakirevića, direktora OŠ “Boško Buha” i na njegovo mjesto posatvio Pavla Čolovića, nastavnika geografije u selu Mataruge.


-Osnovni sud u Pljevljima je donio presudu da je Bošković nezakonito smijenio Vakirevića. To za Boškovića, a kasnije ni Šehovića nije bilo obavezujuće i postupao je isključivo samovoljno bez zakonske odgovornosti, konstatuju prosvjetari.
U OŠ “25.maj” u Rožajama, inspektori su konstatovali da direktor za ukidanje ruskog jezika nije tražio mišljenje i saglasnost resornog ministarstva ni Zavoda za školstvo. Predstavnici prosvjetnih radnika tražili su objašnjenje od ministarstva koje reference je imala učiteljica Jasmina Kasumović, koja je postavljena za direktoricu OŠ “Marko Miljanov”
-Ministar prosvjete Damir Šehović odbio je da odgovori da li ga je to što je Jasmina Kasumović njegova partijska koleginica opredijelilo da je postavi za v. d. direktorku bjelopoljske OŠ “Marko Miljanov”. Nastavnici OŠ “Marko Miljanov” zatražili su ranije od Šehovića da za v. d. direktora imenuje radnika te ustanove do okončanja konkursa, tvrdeći da Kasumovićeva, „izuzev političke pripadnosti stranci kojoj pripada i Šehović (Socijaldemokrate), nema odgovarajuće reference” za vođenje škole. Kasumovićeva ima tek pet godina staža, od kojih je polovinu provela na bolovanju, kažu prosvjetari.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *