Borba ekskluzivno saznaje: Smijenjen Ilija Daković, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore!

1

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Brigadni general Ilija Daković smijenjen je sa te funkcije, ekskluzivno saznaje Borba u vrhu Vlade. Na njegovo mjesto, kako je već dogovoreno, biće postavljen pukovnik Dragutin Dakić, glavni inspektor u ministarstvu odbrane. Kako nezvanično saznajemo, narednih dana, ministarstvo odbrane će se oglasiti vezano za ove kadrovske promjene, koje se drže u strogoj tajnosti.
Prema našim saznanjima, plan ministarstva odbrane je da ovu kadrovsku promjenu na čelu Generalštaba ne predstave javnosti kao smjenu Dakovića, kome je ponuđeno mjesto u diplomatiji, samo da se ne bi mnogo talasalo oko svega ovoga.
Naš izvor iz Vlade nam je kazao da je neshvatljivo da je Daković devet mjeseci bio na čelu Generalštaba i to u v.d. stanju što nikada u istoriji nije zabilježeno.
“On je na pomenutu funkciju došao u oktobru prošle godine kao v.d. načelnika Generalštaba. Za sve ovo vrijeme nije mu status promijenjen već je devet mjeseci pokrivao tako odgovornu funkciju u pomenutom statusu, čime je drastično prekršen zakon. Ministar odbrane Predrag Bošković je odlučio da Daković više ne pokriva tu funkciju i sada se traži model kako da se to javnosti prezentira u blažoj varijanti, kao da nije riječ o smjeni iako svi znaju da je Daković smijenjen, mimo svoje volje, ali će zauzvrat dobiti poziciju u diplomatiji, kaže naš sagovornik iz vrha Vlade.
Prema našim saznanjima, jedna od opcija da se sve ovo ublaži jeste da se na Dan državnosti 13. jula upriliči svečanost na kojoj bi Daković predao dužnost Dakiću i da se saopšti da je on unaprijeđen, tako što će biti poslat u diplomatiju, kao vojni ataše.
Inače, Daković je u čin brigadnog generala unaprijeđen 12. oktobra 2017, a dan kasnije postavljen je za vršioca dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, a u tom stanju je bio do danas.
Podsjetimo, Daković je bio akter čuvene afere “Depeša”, kada je on 2015. godine kao vojni savjetnik pri misiji NATO-a poslao dopis tadašnjoj ministarski odbrane Milici Pejanović Đurišić.
“Naš izvor, koji se nalazi u povjerenju, ne isključuje da će prilike za godinu dana nakon ulaska Crne Gore u NATO Đukanović biti otpušten od vlasti i uručen sudu za korupciju i mnogobrojne zloupotrebe. Najverovatnije je da će njegov nasljednik postati ministar odbrane”, pisalo je u spornoj depeši Dakovića koju je ministarstvo odbrane demantovalo.

1 Comment
  1. Bajo komentariše

    Mala Crna Gora. Dje ih samo nalaze? Divne li vojske, na celu sa Boskovicem. E,jadna li si Crna Goro ! Garantovano,svaki siptar bi bio bolji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.