Borba ekskluzivno saznaje: Po nalogu SDT-a uhapšen biznismen Nedeljko Gardašević zbog privatizacije hotela As!

0

Specijalno tužilaštvo uhapsilo je biznismena Nedeljka Gardaševića zbog privatizacije hotela As u Perazića dolu, ekskluzivno otkriva Borba.

Njemu su stavljene lisice na ruke zbog davanja lažnih garancija u tom poslu.

Na teret mu se stavlja zloupotreba ovlašćenja u privredi, a lažne garancije koje je dao su pale na teret države.

Prema našim saznanjima, on je jedina osoba koja je uhapšena u ovom predmetu koji je SDT radio nekoliko godina.

Iako je godinama, od samog početka privatizacije Vlada Crne Gore uporno tvrdila da se iza novih vlasnika hotela AS nalaze ruski investitori, istraživanje MANS-a je pokazalo da iza kompletnog posla stoji izvjesni Podgoričanin Neđeljko Gardašević, a da je ruska kompanija služila samo za prikrivanje stvarnog vlasništva nad ovim projektom.

Naime, podaci do kojih je u istrazi došao MANS, pokazuju da kompanija “Sibenergoresurs” koja je formalno pobijedila na tenderu za hotel AS još u julu 2001.godine, bila samo paravan za kompaniju “Nega tours” koju je Gardašević osnovao u Moskvi mjesec dana nakon što je prihvaćena ponuda firme “Sibenergoresurs” za kupovinu AS-a. Gardaševićeva Nega tours je tada prikazana kao akcionarska firma ruske kompanije kojoj je bila povjeren posao oko kupovine hotela, što se nakon istraživanja MANS-a ispostavilo kao brutalna neistina.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je prije četiri godine podnijelo krivične prijave protiv šest osoba jer su utvrdili da nije validna garancija ruske Sber banke od tri miliona evra, koja je priložena uz aneks ugovora za As.

Krivične prijave su tada podnijete protiv predstavnika investitora (kompanija Montena invest i Nega turs) Dejana i Nedeljka Gardaševića, Vladislava Popovića, Viktora Mazanova i dva NN lica.

Hotel „As“ je u maju 2002. godine prodat rusko-crnogorskoj kompaniji „Nega turs Montenegro“ za pet miliona maraka, od čega je tri miliona pripalo Vladi, a dva miliona „Budvanskoj rivijeri“.

Investitor se obavezao da će u hotel uložiti 22 miliona maraka i da će hotel završiti do kraja 2003. godine. Te obaveze nijesu ispunjene ni nakon više od 10 godina, pa je u februaru 2014. dodine Vlada investitoru potpisivanjem aneksa ugovora dala novu šansu. Ni tu šansu investitor nije iskoristio.

Prema aneksu, trebalo je da u prvoj fazi rekonstrukcije i gradnje hotela uloži najmanje 15 miliona evra, od čega polovinu do 15. novembra 2014. godine. Nakon što je potpisan aneks, investitor je uložio samo 5,5 miliona, zbog čega je Vlada donijela odluku o raskidu ugovora.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPC), osnivači „Nega tursa“ su preduzeća Montena invest limited i Nikats engineering limited. Predsjednik odbora direktora je Dejan Gardašević, a članovi Nedeljko Gardašević i Viktor Mazanov. Ta kompanija i danas se u CRPS vodi kao aktivna, sa upisanim ukupnim kapitalom od 15.407.524 evra.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.